Над 9 милиона туристи са посетили България през 2018 г.

  09 Февруари 2019, 15:54     0
Снимка: Дневник

Над 9 милиона чуждестранни туристи са посетили България през 2018 г. С 2.6 процента е нараснал броят на нощувките от българи в страната, като за миналата година над 3.75 милиона българи са пътували в България. Тези данни изнесе министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията: "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм".

Ангелкова отбеляза, че макар и малък ръстът на българските туристи все пак бележи положителна тенденция, която е от няколко години. По отношение на чуждестранните туристи тя определи годината като изключително успешна. А предстоящата година щяла да е "динамична, трудна в борбата за всеки един турист".

Целта на днешната инициатива е допълнително да се насърчат пътуванията на българи във вътрешността на страната. Да се популяризират малко познатите и интересни, прекрасни места в България, коментира Ангелкова.

Предстои до 2-3 седмици да се изготви календар на събитията през тази година. Министерството на туризма е разработило 8 културно-исторически дестинации, 12 винено-кулинарни дестинации и 7 балнео - и СПА дестинации.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чиято егида се провежда конференцията, заяви, че "българинът трябва да открие живописната родна природа, да види разнообразието и богатството на България, да се радва на пълноценен отдих, да се убеди, че може да получи и тук качествено обслужване". Да възпитаваме така децата си, че като ги питаме в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват – "Естествено, България", заяви тя, цитирана от агенция "Фокус".

коментари

Добави своя коментар