В Шарджа измислиха изкуствен дъжд (ВИДЕО)

  16 Май 2018, 12:24     0

Дъждовна стая - такова преживяване може да съществува пълноценно само на място, където дъждът е необичайно явление. Именно така са постъпили в Шарджа - град в североизточната част на Обединените арабски емирства, съобщава "Дневник".

Стаята всъщност е доста просторно помещение, от чийто таван се леят неспирни струи вода. След като влезе в полутъмното пространство посетителят чува звука на падащите капки и усеща дъждовната свежест на въздуха. При това - без да се намокри. Специални датчици следят движенията и спират водата над мястото, на което е застанал. Така се създава необичаен ефект - да се разхождащ под дъжда без върху тебе да падне и капка.

В стаята се използват 1200 литра оборотна самопречистваща се вода.

Дъждовната стая всъщност е арт проект на лондонското студио Random International, специализирано в експериментални и дигитални техники в съвременното изкуство. Инсталацията е създадена през 2012 г. и досега е представяна на различни форуми в Лондон, Ню Йорк, Шанхай, Лос Анджелис. Благодарение на усилията на местната фондация в подкрепа на изкуството Sharjah Art Foundation ще остане завинаги в емирството.

Посетителите се предупреждават да не внасят храни и напитки, а правенето на снимки е изцяло на тяхна отговорност и риск. Тъмните лъскави и отразяващи дрехи вредят на сензорите, високите токчета не са препоръчителни. Организаторите правят уговорката, че ако човек рязко сменя посоката на движението, е възможно и да се намокри.

Входът е 25 дирхама или около 5 евро за възрастни, за ученици има намаление, а децата под 5 г и хората с увреждания влизат безплатно. Работното време е от 9 до 21 ч. с изключение на петъците, когато е по-кратко.

коментари

Добави своя коментар