15% по-малко руснаци това лято на морето ни

  10 Май 2018, 20:37     0
Снимка: Bloomberg

Турция си връща руските туристи, те ще са 15% по-малко на морето ни тази година. Въпреки това България очаква добър сезон. Това е анализът на Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Както през последните 3 години, така и през тази очакваме ръст от 5-7%", каза Занков.

Според него това се дължи най-вече на културно-познавателния туризъм в градска среда.

"България седеше на по-заден план от гледна точка на такива форми на туризъм. В момента все повече европейци пътуват към България, споделят в социалните медии информация за техните пътувания и така все повече и повече чужденци идват в България", каза той.

Що се отнася до летния сезон, Занков обясни, че на някои пазари има лек растеж, а на други – спад.

"Тази година на база на текущите чартърни програми, които са планирани към момента за летния сезон, очакваме около 15% спад – 50 000 туристи по-малко от Русия. Това се дължи основно на това, че Турция се завърна бляскаво за летния туризъм", каза той.

Занков припомни, че предишните две години благодарение на геополитическата ситуация България все повече и повече се възползваше от привличане на руски туристи.

"Сега вече Турция си взема руските туристи. Те продължават да идват и в България, те много харесват България, но просто имаме един спад към текущия момент на база заявени чартърни полети", каза експертът.

Той припомни, че руският пазар винаги е бил ключов за България и допълни, че страната ни трябва да си го върне отново. Занков допълни, че не усещаме много този спад, благодарение на другите форми на туризъм и на туристите от другите страни.

"Очакваме туристи главно от балкански държави – Румъния, Турция, Гърция, Македония. А от Централна Европа Германия е много ключов пазар за нас – не само от гледна точка на брой туристи, а и на продължителността на престоя", каза той./dnes.bg

коментари

Добави своя коментар