Турагенции

5 неща в Порто, които задължително да опитате

   
5 неща в Порто, които задължително да опитате

Разположен по склоновете на устието на река Дуро (Douro), живописен и развълнуван, Порто е вторият по големина град в Португалия, с важно културно и бизнес значение за страната. Центърът на Порто е част от Световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Ще останете (приятно) изненадани колко богато и разнообразно е това наследство – има драматично-извисяващи се средновековни стени, внушителни барокови църкви, компактните калдъръмени улици на квартал Рибейра, катедралата… и това е само началото!

Kак да стигнем до Порто?

Порто красота

Към днешна дата, достъпът до Порто е улеснен благодарение на ежедневните полети, свързващи международното летище Francisco Sá Carneiro с почти всички точки на Европа. Летището се намира на 11 км северозападно от центъра, а достъпът до града е безпроблемен заради редовните автобуси и влакче, опериращи от 05 часа сутринта до малко след полунощ.

В случай, че намерите по-примамлива оферта до столицата Лисабон, лесно може да стигнете до Порто с влак или автобус. Средната продължителност на пътуването и с двата вида публичен транспорт е 2, 45 часа.  Разликата е в цената – с автобус излиза около 15 евро, докато с влак цената варира между 15-40 евро според периода на закупуване на билета.

Какво да видим в Порто?

Ако планирате едноседмично посещение на Португалия, препоръчвам ви да отделите поне 2 на града, за да успеете да посетите основните забележителности в Порто и да се потопите в автентичната португалска атмосфера.

Ето и някои от ключовите неща в Порто, които ви съветвам задължително да опитате.

1. Насладете се на интериорното изкуство в църквата Мизерикордиа (Igreja da Misericórdia)

църква Мизерикордиа Порто
Започнете разглеждането на градските съкровища от тази църква, датираща от 16-ти век. Тя е най-високата  точка на Порто от тази страна на река Дуро. Италианската фасада на църквата е доста впечатляваща, но ако сте почитатели на изкуството, препоръчвам ви да отделите време, за да се насладите на интериорната живопис, датираща от епохата на Ренесанса.

Работно време: Църквата Мизерикордиа приема посетители всеки ден от 08 сутринта до 18 часа вечерта.

Вход: свободен

2. Направете си селфи от моста на крал Луис I (Ponte Dom Luis I)

Порто мостПродължаваме обиколката около Порто с посещение на моста на крал Луис I – най-емблематичното място в Порто (ако отворите Гугъл, най-вероятно повечето снимки на Порто ще включват железния мост).

Той е завършен през 1866 година, по идея на германския инженер Теофил Сейриг, решавайки голямо предизвикателство за трафика, което поразява експанзията на града по онова време.

3. Направете кратка кафе пауза в речната зона Cais da Ribeira

речна зона ПортоПродължавайки надолу, стигаме до хаотичната и живописна речна зона Cais da Ribeira, където забързаните местни се разминават с зашеметените от магията на града туристи.

Cais da Ribeira е мястото, където се събира целият град, за да гледа фойерверките на Нова Година.

В средата на площада е поставен огромен бронзов куб, заобиколен от кафенета, а точно зад ъгъла на Rua da Alfândega е „Casa do Infante“  (или „Къщата на Принца“), където принц Хенри Навигаторът(Prince Henry the Navigator) е роден през 1394 година.


На всеки ъгъл в тази зона има барове, ресторанти и кафенета, разположени непосредствено по брега на реката. Според мен това е най-примамливият спот за кратка почивка за кафе или обяд, тъй като се открива приказна гледка към железния мост на крал Луис I.

 4. Полюбувайте се на изкуството от мозайки, типично за Порто

мозайки Порто
След кратката кафе (или бирена) пауза край реката, препоръчвам ви да обърнете внимание на типичното за града изкуство от мозайка. Плочките аzulejo са един от символите на Португалия, а начина, по който те се използват за украса на сгради, улици и частни домове, е забележителен, особено в Порто. Някои от ключовите забележителности, популярни със зашеметяващите си художествени и културни мозайки, които можете да посетите напълно безплатно, са Estação São Bento, Igreja de Santo Ildefonso и Igreja do Carmo.

  • Еstação – гара
  • Igreja – църква

5. Посетете винена изба

Порто винени изби
В късния следобед, горещо препоръчвам да посетите една от многото винени изби на Порто. Градът е световноизвестен с първокласното вино, и в това число не само Рort wine. Докато Port wine идва от долината Douro, то Vinho Verde се произвежда по-близо до Порто. Винарските изби предлагат да тествате различни бутилки и да избирате измежду хиляди изби.

Някои от най-добрите и емблематични за града изби, като Graham’s Port Lodge и Taylor’s Port, се намират в съседния на Порто град – Вила Нова де Гая (Vila Nova de Gaia).

А защо да не завършите този динамичен ден в Порто с автентична португалска вечеря по крайбрежието на река Дуро, наслаждавайки се на чаша първокласно вино?

/saveti.bg

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати