81-годишна жена е единственият жител на остров между Япония и Южна Корея

  21 Февруари 2019, 10:25     0

81-годишна вдовица от Южна Корея е единственият човек, живеещ на спорен остров в Японско море.
Островите Докдо са в центъра на териториална битка между Япония и Южна Корея повече от 300 години.
И в момента Ким Син-йеол е единственият човек, който живее там.

Докато различни длъжностни лица, като полицаи и оператори на фарове, както и туристи идват и си отиват, Ким е единственият човек, който остава на Докдо като постоянен жител.

Тя живее там от 1991 г., когато се премества със съпруга си. Той умира през октомври миналата година, но Ким няма планове да се мести.
"Тя каза, че животът на Докдо е релаксиращ", посочва синът й. "Ако е там, умът й е спокоен".

Островът на Ким е в центъра на дългогодишен спор. Според Япония, Южна Корея незаконно заема територията, която страната нарича ​​островите Такешима. Япония твърди, че тя е нейна суверенна територия от 17-и век.

Корейците пък твърдят, че Докдо, както наричат те архипелага, им принадлежи от 6-и век.

Въпреки че се намират на три часа път с ферибот от континента, повече от 160 000 туристи посещават островите всяка година, въпреки че не всички от тях стъпват на твърда земя. През 50-те години на миналия век корейците разполагат въоръжени охранители, за да затвърдят контрола си.

Ким раполага с единствения дом на острова - и корейското правителство не планира да насърчава други да се преместят на тази земя. Според тях, има място само за едно постоянно домакинство на Докдо. Дъщерята и зетът на Ким също планират скоро да живеят там

"Това е символ, че цивилните продължават да живеят на островите Докдо", казма Ким Джин-хи, дъщерята на Ким, за CNN. "Никога  не сме си мислели да ги напуснем"./profit.bg

коментари

Добави своя коментар