871 души от Украйна, работят по българското Черноморие

  12 Юни 2017, 19:17     0

922 граждани на трети страни (държави извън ЕС – бел.ред.) са регистрирани в Агенцията по заетостта като сезонни работници в сферата на туризма и ресторантьорството у нас от началото на годината. Това се разбира от писмения отговор на депутатски въпрос към социалния министър Бисер Петков, предаде БГНЕС.
871 от чужденците са граждани на Украйна, 49 са граждани на Молдова и двама на Македония.

От началото на 2017 г. до началото на месец юни у нас са издадени общо 228 разрешения за достъп до българския пазар на труда на граждани на общо 36 държави. Най-много са издадените разрешения за работа на граждани на Сърбия, Украйна и Русия.

182 от чужденците, които са получилите право на работа в България са регистрирани във фирми в областта на услугите, от които 65 са в сферата на информационно-комуникационните технологии, 31 са заети с административни услуги, 15 в образованието, 12 в хотелиерството, 9 с други дейности, 8 в транспорта и по двама във финанси и застраховане, както и в здравеопазването. 46 от чужденците работят в сферата на индустрията – 39 от тях като инженерно-технически персонал и строители, както и 7 души са ангажирани в преработващи компании.

коментари

Добави своя коментар