АЕЦ Чернобил открита за туристи

  13 Април 2018, 19:57     0

АЕЦ в украинския град Чернобил /ЧАЕС/, където през 1986 г. стана най-голямата и опасна авария в историята на атомната енергетика, беше отворена за туристически посещения, съобщава infotourism.net.

Туристите ще могат да влизат не само на територията на площадката на атомната централа, на която се разположени всички основни обекти, сред които и обект „Саркофаг“ над експлодиралия четвърти енергоблок, но и в недостъпните досега вътрешни помещения, като например залата за управление на трети блок.

Заявки за групови посещения могат да се правят на уебсайта на ЧАЕС. Основният туристически пакет струва 2700 укрански гривни (около 100 щ. д.). В тази цена влизат: инструктаж, услуги на гид, обяд в столовата на централата и индивидуални средства за защита. Посетителите трябва да са на възраст най-малко 18 години. След посещението в централата, туристите ще преминават през задължителен дозиметричен контрол и ще им бъде дадена справка за получената от тях доза облъчване.

След аварията на 26 април 1986 г. в Чернобилската АЕЦ и стопяването на ядрения реактор в активната зона на четвърти енергоблок, радиоактивното замърсяване е обхванало зона от над 200 хил. кв. км на територията тогавашния Съветски съюз - днешни Украйна, Беларус и Русия. От 30-километровата зона около централата са били евакуирани близо 115 000 човека. В отстраняването  на последствията от аварията са взели участие 600 000 души. Около 10% от тях впоследствие са починали заради радиацията, на която са били изложени, 165 000 остават инвалиди.

Към ноември 1986 г. спасителните екипи успяват да издигнат стоманобетонен саркофаг над разрушения четвърти енергоблок. З0 години по-късно – през ноември 2016 г., с помощта на международната общност над блока е издигната нова защитна обвивка.

коментари

Добави своя коментар