Анализи

Харчи ли българина в чужбина?

Обширна статистика на Евростат показва къде пътуват гражданите на различните страни-членки на ЕС и колко харчат за почивките си. Статистиката показва и кои са най-популярните дестинации за българи и чужденци. Оказва се, че през 2015-та година едва една трета от българите са пътували извън граница. Те са прекарали там средно по 4 дни, в които разходите им са възлизали на около 30 евро. Най-популярните дестинации на българите очаквано са Гърция и Турция. В страната на боговете нашенците остават между 5 и 9 дни, в които дневният им разход възлиза на средно 47 евро. В Турция е малко по-скъпо, с около 57 евро дневно. Трета по популярност за българските туристи е Германия. Там сънародниците ни избират да прекарат по 12 дни. Дневният разход възлиза на 35 евро на ден.

 20 Юли 2017, 15:44    0

Ангелкова: Вече продаваме дестинация България за Лято 2018-а

Летният сезон отчита все по-добри резултати и вече продаваме дестинация България за Лято 2018-а. Прогнозите към момента за тази година са за ръстове от 7-10% в посещенията на чуждестранни туристи в нашата страна. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

 20 Юли 2017, 10:51    0

Летище София бележи ръст на пътниците

Летище София е обслужило над 570 хил. пътници през юни, което е ръст от 37,2 процента спрямо същия период на миналата година. През Терминал 2 е преминал 65% от пътникопотока, а през Терминал 1 останалите 35%. С 36% е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешните са се увеличили с 85%. Чартърите бележат ръст с 25%, което се дължи на големия брой летуващи по турските, гръцките и хърватски курорти.

 18 Юли 2017, 08:11    0

Най-хубавите места за хапване и пийване по родното Черноморие

По стар неписан закон по това време на годината събираме банския, очилата и плажната кърпа в раницата и потегляме към безвремието, което стартира на малко повече от 300 километра от тук. Кратките уикенди принадлежат на родното Черноморие, а готините барове и места за хапване – на страниците на Go Guide. Така че и този път няма какво да ни спре да направим маршрут на любимите ни плажни спотове на север и юг и да ги представим на нашите читатели в целия им блясък. Разнищваме интригата къде и какво точно може да се прави през следващите два любими месеца.

 16 Юли 2017, 23:13    0

Зюддойче Цайтунг: Британските туристи лъжат и мамят

"Туристикус британикус" е представител на един специфичен вид, който напусне ли обичайното си местообитание, радикално подобрява способността си да се налива с алкохол и да се закача с другия пол, пише иронично германският "Зюддойче Цайтунг" и продължава: Подобен спектакъл се разигра наскоро в курорта Палманова на испанския остров Майорка, където дивите крясъци на група голи британци дълго време огласяха центъра на курортното селище. Но какво да ги правиш - нали всяка година оставят огромни суми пари не само в курортите на Майорка, но и в България, Хърватия или Турция, пише германското издание.

 16 Юли 2017, 14:26    0

Димитър Маргаритов: Само 5% от жалбите в КЗП са от качеството на туристическия продукт

Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за защита на потребителите (КЗП) оплаквания на годишна база са свързани с качеството на туристическия продукт. "Това показва един не чак толкова наситен с нарушения пазар, какъвто например е този на телекомуникационните услуги, където делът на жалбите е близо 30%", коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

 13 Юли 2017, 14:42    0

Заснемат всички плажове с дрон

Министерството на туризма ще плати 65 хил. лв. без ДДС за заснемане на всички морски плажове, отдадени на концесия и под наем през 2017 г. Това става ясно от публикувани документи за обществена поръчка чрез публично състезание, която ще обхване 134 плажа в България. Направените снимки и видеа ще бъдат използвани от мобилно приложение и от интерактивна карта на сайта на министерството, които ще се използват от потребителите за проверка на цените на предлаганите чадъри и шезлонги на морските плажове.

 12 Юли 2017, 17:43    0

BIG BUS е пътеводителят в Маями

Една от най-големите туристически компании в света - BIG BUS е известна, че прави обиколки на най-атрактивните дестинации. Такава е Маями във Флорида. Нейните открити двуетажни автобуси са на принципа hop on hop off, червени на цвят и се разпознават от далече. BIG BUS има три линии в Маями. Синята Beach Loop прави обиколка на Маями бийч, включително минава покрай най-популярния South beach. Червената City Loop показва красивите квартали на Маями - Coconut Grove, Little Havana, Coral Gables и Little Havana. Жълтата Attractions & Museums Loop подсказва, че набляга на атракциите и музеите. И трите линии тръгват от Central Station в Маями. Може да си купиш общ билет за трите и да се прекачаш по пътя, където се засичат. Важно е да пазиш билета, защото слезеш ли и го загубиш, не можеш да се качиш на никоя.

 11 Юли 2017, 07:32    0

Съвети за евтино пътуване

Чували ли сте израза, че няма безплатен обяд? Той е разбит на пух и прах от пътешественика Греъм Хюз, който е обиколил 201 държави, без да ползва самолет и харчейки минимални суми. За околосветското си пътешествие англичанинът е похарчил общо 40 000 долара. Тази сума е похарчена за период от 4 години, като пътувал само с наземен транспорт. Първият съвет на Хюз е да забравите за скъпите дестинации като Дубай, Катар, Сингапур и Скандинавските страни. Дори да вършите пеша дотам, стандартът на живот в тези държави е много висок и ще се наложи да похарчите цяло състояние само за няколко дни престои.

 09 Юли 2017, 14:48    0

Полетите на "България Ер" редовно закъсняват

"Полетът на България ер от 21.55 ч. от Варна току-що кацна на летище София... ще си спестя коментарите...", написа служебният вицепремиер Деница Златева към 6 сутринта в понеделник. Конкретният полет е един от многото на "България ер", оцветени в червено по информационните табла на летищата. От миналия петък, няколко поредни дни пътниците на "България ер" престояваха часове наред в чакане да се качат на самолета било за чартърния или за редовния си полет по разписание. Гневът на пътниците беше, че не е имало никаква навременна информация за закъсненията на полетите, както и яснота кога ще се състои следващият такъв. От Министерство на транспорта заявиха, че ще направят пълна проверка на превозвача. А финансовите загуби за авиокомпанията от рекламации и жалби на пътници се очаква да са 1.5 млн. лв. И тъй като в авиацията имиджът е съществен актив, към тях може да се прибавят и пропуснати ползи - от пътници, отказали се да купят билет заради притеснения, че няма да стигнат навреме.

 07 Юли 2017, 12:56    0

<< 1 2 3 4 5 6 >>