Анализи

Костенец – късче красота от природата

Общината, разположена само на час път с кола от София и Пловдив, представлява прекрасна дестинация за еднодневен туризъм в самотно “стърчащия”, в средата на седмицата тази година, 6 септември, например. Сгушена в средоточието на Рило-Родопския масив и Средна гора (под връх Еледжик), тя предлага живописна природа, минерални извори, обилие от културни забележителности и фолклорни празници. Три селища в района носят името Костенец, но обозначават различни точки – град Костенец е административният център на общината, в съседство е селото Костенец, а ниско по северния склон на Рила ще намерите вилите на стария минерален курорт Костенец (той така се и казва днес – Вили Костенец). В т.нар. писателски къщи с архитектура а ла Чамкория (виждали сте подобни в Боровец) в началото на миналия век са отсядали Иван Вазов и литераторите от Кръга “Мисъл”.

 30 Август 2017, 09:50    0

Румен Драганов: Само в Слънчев бряг имаме пълно неспазване на закона

Румен Драганов работи в сферата на туризма повече от 30 години. Завършил е Техническия университет в София и Университета за национално и световно стопанство.

 29 Август 2017, 12:02    0

Германските туристи са повече от руските по родните курорти

Туристическият сектор в България продължава да расте с бързи темпове, поне от гледна точка на броя на туристите. Юли е седмият пореден месец тази в година, през който Националния статистически институт (НСИ) регистрира значителен ръст – 10% на годишна база. Ако сметнем броя на посещенията през първите два летни месеца – юни и юли, тогава се вижда нарастване от 8% спрямо същия период на 2016 г.

 28 Август 2017, 14:34    0

Градовете, които не искат повече туристи

Typизмът oпpeдeлeнo e дoбъp зa paзвитиeтo нa иĸoнoмиĸaтa нa eднa cтpaнa. Имa няĸoи eвpoпeйcĸи гpaдoвe oбaчe, ĸoитo пpивличaт тoлĸoвa мнoгo пoceтитeли, чe вeчe въвeждaт мepĸи, ĸoитo дa нaмaлят тypиcтичecĸия пoтoĸ, пише money.bg. Mecтнитe житeли ce бyнтyвaт c твъpдeниeтo, чe пoceтитeлитe "paзpyшaвaт" няĸoи oт дecтинaциитe, ĸaтo cъздaвaт твъpдe мнoгo шyм, зaмъpcявaт пpиpoдaтa и вдигaт цeнитe нa нaeмитe и жилищaтa дo тaĸивa нивa, чe мecтнитe ca пpинyдeни дa тъpcят дpyгo мяcтo зa живoт.

 26 Август 2017, 14:12    0

Какви са най-честите оплаквания на туристите по родното Черноморие

Липса на обещаните възглавници от меморипяна, скърцащи матраци и непривлекателни камериерки - това са само част от най-абсурдните жалби на туристи, почивали по нашето Черноморие през сезон 2017 година. В списъка на капризните летовници попадат дори семпъл асортимент от напитки в минибара и стари фъстаци. Общо 2500 проверки в търговски и туристически обекти по Черноморието е извършила Комисията за защита на потребителите от началото на летния сезон. Съставени са 150-160 акта за нарушения, като основното е несъвпадение между обещаното и предоставеното в заведения и хотели.

 25 Август 2017, 16:39    0

Румен Драганов: Туристите, които идват в България, са изключително доволни

Ръстът в туризма е 30% си е съществен. В икономиката, когато говорим за ръстове, всеки знае че 2-3% са много. Шест са много! А когато говорим за такива големи числа, това означава сериозна динамика в икономиката. Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

 24 Август 2017, 19:08    0

Туристите през 2030 г. ще се увеличат няколко пъти повече

Туристическият портал FVW попита топ мениджъри на европейски туроператори как си представят желанията на германските туристи през 2030 г.? Ръководителят на Thomas Cook Германия Стефан Берк казва, че пътуващите преди всичко ще залагат на индивидуалността в своята почивка.Те ще използват цифрови канали, за да се информират или да направят поръчка. Те ще обръщат по-голямо внимание на допълнителните продукти и специални услуги ще искат да получават предложения за техните специфични желания при лични пътувания."

 23 Август 2017, 13:11    0

В Италия поставят бетонни бариери около най-големите туристически атракции

След терористичната атака на пешеходната пътека Лас Рамблас в Барселона, властите в Италия предприемат решителни мерки за защита около най-големите си туристически атракции. Бетонни бариери ще бъдат поставени около най-големите исторически забележителности в страната, съобщава британския Индипендънт. Първата стена ще бъде издигната в Милано около катедралата Duomo di Milano, както и до Galleria Vittorio Emanuele II - търговска аркада на града от XIX век.

 22 Август 2017, 12:25    0

Ангелкова: Разработваме винени маршрути

Разработваме винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните кулинарни традиции. По тях работим заедно с Министерството на земеделието храните и горите. Очаква се в началото на следващата година маршрутите да бъдат представени, дигитализирани, обсъдени със специалистите и да започне промотирането им,

 19 Август 2017, 20:34    0

Атентатите в Испания няма да сринат туризма

„Атентатите в Испания няма да доведат до спиране на туристическите пътувания към тази дестинация”.

 18 Август 2017, 11:59    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 >>