Анализи

Неизвестни дестинации, за които няма да съжалявате

Не е нужно да казваме, че светът е голям. Макар да изглежда, че заради глобализацията вече е по-лесно да стигнем до където и да било, има много места, които остават извън радара на туристите. Ето 7 прекрасни дестинации, които не са особено популярни и може дори да не сте чували за тях, но няма да сбъркате, ако ги включите в някое следващо свое пътешествие.

 08 Февруари 2018, 21:08    0

46% от българите почиват в родните курорти

46% от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35% пък твърдят същото за планински курорти у нас. 20% са посетили чуждестранен морски курорт, а 2% - чуждестранен планински курорт. 41% казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31% твърдят, че ще идат на български планински курорт. 15% се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3% - на планина в чужбина. Очевидно родната публика остава най-големият клиент на туристическата ни индустрия.

 07 Февруари 2018, 08:49    0

Северното сияние...

Да наблюдаваш Северното сияние на живо е невероятно преживяване. А британският фотограф Оли Тейлър е имал късмета да го види на фона на страхотен пейзаж. Докато бил в Исландия, Тейлър запечатал в един кадър езеро, водопад, дъга и светлините на Северното сияние. "Ловувах за чисто небе в Исландия. Наложи се да карам 600 км на север до водопадите Годафос. Снимах часове наред. Точно в този кадър цветовете на дъгата се виждат ярко, а ъгълът е такъв, че влиза и Северното сияние", споделя фотографът. Снимката бе забелязана и похвалена от Европейската космическа агенция, а от сайта Travel + Leisure я нарекоха "най-епичната снимка на Северното сияние".

 06 Февруари 2018, 07:54    0

Най-цветните самолети в света (снимки)

Авиокомпаниите по целия свят харчат купища пари, за да боядисват и разкрасяват своите самолети. Наред с това, те си партнират с фирми или събития, за да създадат специален дизайн за промоционални цели. Вижте десет брандинга, които привличат погледа към всяка авиокомпания. WestJet Канадският нискотарифен превозвач представи на 18 октомври 2015 г. своя втори специално брандиран самолет. Boeing 737 е създаден, за да отпразнува популярния филм на Disney "Замръзналото кралство“. Опашката на самолета изобразява сестрите принцеса Анна и кралица Елза. На корпуса е снежният човек Олаф, който се наслаждава на летен ден на плажа. На авиокомпанията й трябват 21 дни с 12-часовите ротации, включващи екипаж от шест художника, работещи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за да завършат рисунките. Използват се 643.5 литра боя в 23 цвята. Air New Zealand

 04 Февруари 2018, 12:18    0

Най-красивите места в Гърция (галерия)

Гърция е страна, пълна с изненади. Тя е популярна дестинация за морски туризъм, но планините й са изключително впечатляващи и разнообразието, което предлага, е най-ценното й богатство. Изданието just-go-greece.com предлага 10 впечатляващи дестинации, които да посетите в южната ни съседка:

 03 Февруари 2018, 15:44    0

Милиони левове за туристическа реклама на България

Държавата отново планира да похарчи огромни суми, за да рекламира България като рай за туристи. Това става ясно от Актуализираната стратегия за устойчиво развитие на туризма. На заседание в сряда правителството одобри документа, който трасира бъдещето на отрасъла до далечната 2030 година. Стратегията е придружена от план за действие. Значителна част от мерките са продължения на досегашните кампании - отпечатване на рекламни брошури и каталози, изработване и прожектиране на филмчета и клипове по наши и чужди тв канали, участия в изложения и т.н. Друга част са свързани с администрацията - обучения и семинари за чиновниците. Има го и дежурното писане на анализи. За някои мерки са посочени и суми, за други финансирането остава неясно, пише в. "Сега". Министър Николина Ангелкова се е подготвила за сериозно харчене по всички фронтове, разкрива планът за действие за 2018-2020 г. Министерството на туризма ще дава по 2 млн. лева годишно само за планиране и осъществяване на рекламни кампании за стимулиране на българите да пътуват в страната. Още по-щедър е бюджетът на МТ за привличане на туристи от чужбина - за реклами са предвидени 6 млн. лв. годишно.

 02 Февруари 2018, 18:46    0

Най-демократичните държави в света

Само 4,5% от световното население живее в "пълна демокрация", според нов доклад, който класира страните според това колко функционални са техните политически системи. Economist Intelligence Unit публикува в сряда своя Индекс на демокрацията за 2017 г. (2017 Democracy Index), който обхваща 167 страни, като ги оценява по точки от 0 до 10. Само държави с резултати над 8 са категоризирани като "пълни" демокрации.

 31 Януари 2018, 13:33    0

Китай е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания

Анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ показва, че Китай е най-предпочитаната дестинация за бизнес пътувания, посочена от 54 процента от анкетираните. Това съобщиха от пресцентъра на БТПП. Германия остава втора от изследваните страни и най-предпочитана от страните в ЕС. Следват ги Италия, Сърбия, Румъния, Македония и Русия. В сравнение с миналогодишното проучване се отчита нарастващ интерес към Македония, обясним с подписания наскоро договор с България за сътрудничество. Над 76 на сто от българските компаниите имат интерес към икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори, за да повишат износа на продукцията си; 36 на сто от фирмите търсят добър партньор при вноса на стоки; 28 на сто се нуждаят от партньор за съвместна инвестиция в България, а 12 на сто за инвестиции зад граница. Близо две трети от компаниите не познават изцяло условията за бизнес и търговия в страните, с които искат да имат бизнес отношения. БТПП има опит в изграждането на устойчиви бизнес взаимоотношения и е готова да откликне на всеки един интерес от страна на бизнеса, се посочва в съобщението. От БТПП уточняват, че на тях могат да се представят добри практики и специфични черти на възприемане на бизнес културата и начините на правене на бизнес. Близо 40 процента са заинтересованите от пътувания в чужбина имат интерес за срещи с фирми от сектора на машиностроенето, следвани от производства на храни и напитки, текстил и облекло, и електроника. Немалък е делът и на услугите - около 17 на сто от анкетираните изтъкват именно тях като причина за бизнес пътуване.

 30 Януари 2018, 10:15    0

Ръст на пътуванията на българи зад граница

Коледните празници са допринесли за рекорден ръст на пътуванията на българи зад граница в края на миналата година, както и на посещенията на чужденци у нас, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През последния месец на 2017 година пътуванията на българи в чужбина са 459,2 хил. или с 15,6% над регистрираните през декември 2016 година.

 29 Януари 2018, 21:14    0

Над 8 млн. туристи посетиха България през 2017 г.

Отчитаме нарастване от 7,6 на сто спрямо рекордната 2016 г. 8,882 млн. чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, като през 2016 г. те бяха 8,251 млн. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 г. Ръстът, които се отчита, е 7,6 на сто. Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г. и през миналата година също постигнахме увеличение в броя на чуждестранните посетители, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните. През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн

 29 Януари 2018, 16:52    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 >>