Анализи

Димитър Маргаритов: Само 5% от жалбите в КЗП са от качеството на туристическия продукт

Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за защита на потребителите (КЗП) оплаквания на годишна база са свързани с качеството на туристическия продукт. "Това показва един не чак толкова наситен с нарушения пазар, какъвто например е този на телекомуникационните услуги, където делът на жалбите е близо 30%", коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР.

 13 Юли 2017, 14:42    0

Заснемат всички плажове с дрон

Министерството на туризма ще плати 65 хил. лв. без ДДС за заснемане на всички морски плажове, отдадени на концесия и под наем през 2017 г. Това става ясно от публикувани документи за обществена поръчка чрез публично състезание, която ще обхване 134 плажа в България. Направените снимки и видеа ще бъдат използвани от мобилно приложение и от интерактивна карта на сайта на министерството, които ще се използват от потребителите за проверка на цените на предлаганите чадъри и шезлонги на морските плажове.

 12 Юли 2017, 17:43    0

BIG BUS е пътеводителят в Маями

Една от най-големите туристически компании в света - BIG BUS е известна, че прави обиколки на най-атрактивните дестинации. Такава е Маями във Флорида. Нейните открити двуетажни автобуси са на принципа hop on hop off, червени на цвят и се разпознават от далече. BIG BUS има три линии в Маями. Синята Beach Loop прави обиколка на Маями бийч, включително минава покрай най-популярния South beach. Червената City Loop показва красивите квартали на Маями - Coconut Grove, Little Havana, Coral Gables и Little Havana. Жълтата Attractions & Museums Loop подсказва, че набляга на атракциите и музеите. И трите линии тръгват от Central Station в Маями. Може да си купиш общ билет за трите и да се прекачаш по пътя, където се засичат. Важно е да пазиш билета, защото слезеш ли и го загубиш, не можеш да се качиш на никоя.

 11 Юли 2017, 07:32    0

Съвети за евтино пътуване

Чували ли сте израза, че няма безплатен обяд? Той е разбит на пух и прах от пътешественика Греъм Хюз, който е обиколил 201 държави, без да ползва самолет и харчейки минимални суми. За околосветското си пътешествие англичанинът е похарчил общо 40 000 долара. Тази сума е похарчена за период от 4 години, като пътувал само с наземен транспорт. Първият съвет на Хюз е да забравите за скъпите дестинации като Дубай, Катар, Сингапур и Скандинавските страни. Дори да вършите пеша дотам, стандартът на живот в тези държави е много висок и ще се наложи да похарчите цяло състояние само за няколко дни престои.

 09 Юли 2017, 14:48    0

Полетите на "България Ер" редовно закъсняват

"Полетът на България ер от 21.55 ч. от Варна току-що кацна на летище София... ще си спестя коментарите...", написа служебният вицепремиер Деница Златева към 6 сутринта в понеделник. Конкретният полет е един от многото на "България ер", оцветени в червено по информационните табла на летищата. От миналия петък, няколко поредни дни пътниците на "България ер" престояваха часове наред в чакане да се качат на самолета било за чартърния или за редовния си полет по разписание. Гневът на пътниците беше, че не е имало никаква навременна информация за закъсненията на полетите, както и яснота кога ще се състои следващият такъв. От Министерство на транспорта заявиха, че ще направят пълна проверка на превозвача. А финансовите загуби за авиокомпанията от рекламации и жалби на пътници се очаква да са 1.5 млн. лв. И тъй като в авиацията имиджът е съществен актив, към тях може да се прибавят и пропуснати ползи - от пътници, отказали се да купят билет заради притеснения, че няма да стигнат навреме.

 07 Юли 2017, 12:56    0

Северното Черноморие отчита ръст от 10% на туристи

Около 10% е ръстът на туристите по Северното Черноморие към момента, сочат обобщени данни на големите туроператори. Това каза проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара. „Засилено е търсенето и в страните от Централна и Източна Европа като Чехия и Полша, особено Полша. Трябва да подчертаем, че доста от немските туроператори запълват контингентите си с полски туристи. Това означава, че те имат свои подразделения в Полша.

 06 Юли 2017, 15:06    0

Настояват да се ограничи нудизма по родното Черноморие

Ограничаване на нудистите по плажовете предлагат туристи по родното Черноморие. Такива са част от исканията на почиващите по родните плажове, които са отправени на телефона за сигнали на министерството на туризма, съобщиха от ведомството.

 05 Юли 2017, 20:23    0

Спират уличните чешми в Рим

Обществените чешмички са един от символите на Рим и приятен начин за освежаване на туристите и местните. Но от 1 юли много от тях ще бъдат спрени заради сушата в Италия, съобщава местното издание The Local.

 04 Юли 2017, 21:14    0

13 лева на ден почивка в планината

13 лева би ни струвала нощувката в планински курорт през лятото. Срещу тази цена можем да отседнем в 3-звезден хотел в Банско, както и да ползваме целия СПА център на комплекса. Въпреки това обаче едва 25% от всички пътуващи българи предпочитат да почиват на хладно, заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. „Това ще рече, че от всички 10,5 млн.

 03 Юли 2017, 13:11    0

Все повече българи си позволяват далечни дестинации

Далечни и екзотични дестинации в Африка и Азия стават все по-актуални сред българските туристи, съобщи БНТ. От туристическите агенции отчитат, че засиленият интерес се дължи на все по-ниските цени, което прави тези екскурзии по-достъпни. Най-често българите избират да почиват по една седмица, затова и повечето пакети, които предлагат туристическите агенции, са за 7 или 8 нощувки. За по-близките дестинации, като Гърция и българското Черноморие, цените за едноседмична почивка са около 400-500 лв.

 03 Юли 2017, 12:37    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >>