Ангелкова: Обмисля се директен полет между София и Пекин

  13 Февруари 2018, 13:53     0

Туризмът и неговата роля за икономическия растеж на Европейския съюз, е водеща тема на неформалната среща на министри по туризма от Евросъюза, която се провежда днес в София. Форумът е част от българското председателство на Съвета на ЕС. Специални гости са еврокомисарят по вътрешен пазар Елжбета Биенковска и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвилим, съобщава БНТ.

Създаването на специален общ европейски фонд, с който да се подпомага промотирането на туризма в Европа. Такава идея е лансирал министърът на туризма на Хърватия е обяснил българският министър на туризма, която оглавява неформалната среща, предаде репортерът на БНТ Цветелина Катанска. Според министър Ангелкова вече се говори за все по-голяма свързаност - дигитална, с развитие на пътища, инфраструктура и бързи самолетни връзки. Обмисля се директен полет между София и Пекин, обяснила още Ангелкова.

Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество: Разбира се, предизвикателствата си остават едни и същи, но в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията,чухте че това е изключително важна тема, рекламата - преди един месец започнахме Европейската година на туризма Европа - Китай и значението на България в региона.
Зураб Пололикашвили, ген. секретар на Световната организация по туризъм към ООН: Освен това ние ще работим в тясно сътрудничество с частния сектор, тази сутрин говорихме и за пряката връзка със заетостта в частния сектор например. Това е една прекрасна възможност да се подобри заетостта и да си сътрудничим много тясно.
Николина Ангелкова, министър на туризма: Китай е изключително важен не само за България, той е важен и по отношение на ЕС и на Европа като цяло и затова в днешния панел ще обсъдим възможността за представянето на Европа като една дестинация по отношение на китайските туристи и също така създаване на съвместни туристически продукти.

коментари

Добави своя коментар