Банско търси 5000 работници за зимния сезон

  02 Септември 2018, 15:16     0


Хотели и ресторантьори в Банско ще наемат над 5 000 работници през следващите месеци. И тази година ще се търсят основно бармани, сервитьори, готвачи, камериерки и администратори. От туристическия бранш обаче са притеснени дали ще има достатъчно квалифицирани кадри за работа.
 
В края на летния сезон хотелиери и ресторантьори в Банско започват да се подготвят и за предстоящата зима. Около 40% от хотелите в курорта затвориха врати през пролетта и освободиха персонала. В края на септември започва търсенето на нови работници.
 
„За съжаление липсата на персонал се оказа основен проблем в туризма в момента в България. Две са вероятностите и две са възможностите, които можем или да наемем външен такъв, какъвто ни позволява закона, или втория, който за мен е по-правилния е ... местен персонал от България“, каза Малин Бистрин, хотелиер.
 
Стотици работни места в сферата на туризма ще бъдат обявени и в Пампорово. Хотелиерите там също се оплакват, че трудно намират квалифицирани кадри, а наемането на работници от чужбина не решава проблема.
 
„Аз съм против вноса на хора от чужбина, защото все пак те не познават нашите нрави, не познават нашите традиции. Като дойдат тука не могат да предложат това, което ние може да им предложим. Трябва да си намерим кадри от мястото, тука от местата от България и от нашия регион“, Николай Василев, хотелиер.
 
От бранша признават, че трудно ще задържат млади и квалифицирани служители, защото те предпочитат да работят в Западна Европа. Там получават в пъти по-високи заплати в сравнение с курортите у нас. /blitz.bg

 

коментари

Добави своя коментар