Батак - история с трагичен край

  09 Август 2018, 14:38     0

Батак е от тези български градове, които са наситени с най-много история. Той е белязан със спомена за едно от най-трагичните събития на XIX в. у нас – баташкото клане.

Градчето се намира в Западните Родопи, на 156 км от София. Посещението му пък може да се комбинира с отиване до язовир Голям Беглик, курортното селище Цигов чарк и местността Широка поляна, пише peika.bg.

В църквата „Св. Неделя” в Батак все още може да се усети тягостна енергия заради събитията по време на Априлското въстание. След 2-седмична неравна битка с многохилядна турска армия, от 6000 души, населението на Батак намалява на 1200 жители, останалите са зверски убити), а градът е изгорен до основи. Близо 2000 души, събрани в черквата „Св. Неделя”, в продължение на 3 денонщия се опитват да устоят на турските нападения, но в крайна сметка всички загиват, а храмът е опожарен. 

57895

Отново белязани от историята на Батак, основните заблежителности се намират в центъра на града. Те оформят един своеобразен музеен комплекс, който включва превърнатата в музей-костница историческата черква „Св. Неделя”, Историческият музей и етнографската експозиция в Балиновата къща. Към комплекса спада и църквата „Св. Богородица”, която е един от най-големите и красиви храмове на източното православие в България.

Всяка година на 17 май, в чест на годишнината от Априлското въстание, населението отдава почит към саможертвата на хилядите загинали през 1876 г., организирайки възпоменателна панихида в храм-паметника „Св. Неделя”.

Също така всяка година около 15 август в Батак се провежда събор, посветен на античния фолклор. Там ще може да опитате традиционната местна гозба фасул с кочани. 

коментари

Добави своя коментар