Четири причини да пътувате сами

  04 Февруари 2018, 20:08     0

Да си купите самолетен билет само за вас не изглежда като особено очевиден начин да се подготвите за следващата си ваканция. Но много ентусиасти, които пътуват сами, ще ви кажат едно: това е първата стъпка към невероятно пътешествие, което ще промени живота ви.

Пътувайки сами ще имате свободата да откривате нови места с темпото, което на вас ви харесва. И освен това ще опознаете себе си - заедно с непознати части от света.

Ето защо трябва да опитате поне веднъж:

Следвате собствения си график

Когато сте в група, планирането на поредния ден е... меко казано трудно, натоварващо и времеемко. Когато сте сами, това е нещо друго. "Когато пътувам сама, обикновено имам няколко ключови, големи цели - но винаги мога да променя плана и ако нещо друго излезе, да го направя", казва Полин Лим, анализатор на данни в Airbnb. Досега тя е посетила 40 страни, а след самостоятелното ѝ пътуване с Транссибирската железница, те ще станат 46.

През 2016 г. Лим е в Париж. След четвъртия ден се оказва, че вече е посетила всички музеи и барове в града. Идеята се ражда бързо: наема кола за следващите четири дни и шофира до Брюксел, Амстердам, а после се връща обратно.

Ще повиши самочувствието ви

Дерек Ърл Бейрън казва, че е бил "много, много срамежлив", когато е започнал да пътува преди 18 години. На блога си той пише за пътуването сам: "Бързо осъзнах, че когато пътуваш сам, това те вкарва в ситуации, в които не се чувстваш в свои води, но нямаш избор освен да заговаряш хората и да решиш проблема си сам", казва той.

Малко след като започва да пътува сам, той отива в Индия - за първи път - и се оказва в отдалечен район. "Започнах да се притеснявам доста. Казвах си: "Ах, това не е толкова забавно, сам съм" Не говорих с хората, защото беше твърде различно и преживях културен шок". И тогава вижда друг турист във влака и започва разговор с него, като в крайна сметка прекарват следващите осем месеца пътувайки заедно. Опитът как Бейрън да разбере колко лесно всъщност е да срещнеш нови хора, когато пътуваш сам. И тогава осъзнава: "Имам увереността да направя всичко, дори и да съм сам". В списъка си той вече има 102 посетени страни.

И както посочихме, имате по-голям шанс да срещнете нови хора

Както Бейрън, така и Британи Кулик осъзнава, че пътуването сам ѝ дава множество възможности да опознае хората около нея. "Най-хубавото нещо относно пътуването сам са хората, които срещаш, които търсят точно същото нещо, което и ти, в същото време". Тя е посетила 54 страни.

Кулик си припомня пътуването си до Севиля, Испания. "Срещнах едно момиче от Мелбърн, с което се сприятелихме и тя ми предложи, когато искам, да отседна при нея", казва тя. И година по-късно Кулик приема предложението.

Може да промени живота ви

Когато Джереми Скот Фостър за първи път пътува сам от Бостън до Сидни той планира да остане няколко месеца. Тогава той тъкмо е завършил колеж и е работил за кратко в IT-сферата. В крайна сметка остава за три години и половина, пътувайки из Австралия и Азия.

"Пътувайки сам означаваше, че мога просто да остана там - и го направих". В Австралия той работи като барман, за да плаща пътувания си. И накрая именно пътуванията го карат да изостави първоначалната си професия и да започне да работи като фотограф, поддържайки свой собствен блог.

Но дори и едно пътуване сам да не ви превърне в номад, може да ви вдъхнови да научите нов език, да започнете ново хоби или да смените работата си. "Най-важното нещо е, че ви учи кои сте, докато никой не ви гледа". /money.bg

коментари

Добави своя коментар