Дворецът Алхамбра в Испания

  13 Март 2018, 14:06     0

Дворецът Алхaмбра е едно приказно местенце, което се намира в подножието на Сиера Невада над испанския град Гранада, пише peika.bg.

Той е построен през XIV в. изцяло в ислямски стил, с типичните за него белези на религията и културата. Интересното е, че това е единственият в света, запазен в своя цялостен блясък, дворцов комплекс на мавърската династия Насриди.

След като маврите били прогонени от испанските земи, дворецът буквално бил забравен до ХХ в., когато се превръща в музей, който ежегодно привлича изключително голям поток от любопитни туристи.

И това не е ни най-малка изненада, тъй като дворцовият комплекс е истинско бижу. Там може да видите изкусно изработени дворец и джамия, уникално красиви градини, шадравани, фигурални елементи, пищна растителност и всичкото това – обградено с величествена крепостна стена.

54758

Ако посетите Алхамбра, не пропускайте да отидете и на изток от двореца, в резиденцията на емирите – Хенералифе, също част от дворцовия комплекс. Гледката, която се открива от комплекса към Гранада, със сигурност ще ви накара да ѝ се полюбувате.

Както Алхамбра, така и Хенералифе са изключително свидетелство за мюсюлманската епоха на Испания до XVI в. Те са прекрасен пример за кралските арабски резиденции на Средните векове, които са непокътнати и до днес и предават историята на цяла една религия, култура и свят, различни от нашия, но не по-малко красиви. И двете места са като недокоснати от времето и продължават и днес да крият тайните на емирите от онова време. Развитието на християнството като религия по тези места не е докоснало дворцовия комплекс и го оставя като забележителен пример за средновековните мавритански средища.

Дворецт Алхамбра – бижуто от Ориента в Испания

Резултат с изображение за Дворецът Алхамбра в Испания

коментари

Добави своя коментар