Емблематичен пловдивски хотел отново на търг

  13 Януари 2018, 10:45     0

За втори път на пазара на имоти в Пловдив излезе емблематичната соцсграда на хотел "Дунав", ведно с двора към нея, съобщава Трафикнюз.

Провеждането на втора подред публична продан се налага, след като в първия търг не се включиха желаещи да станат собственици на зданието, известно още като "виетнамското общежитие".

Частен съдебен изпълнител е обявил 14-етажния имот и прилежащия му двор за публична продан, като този път цената е свалена с малко над половин милион до 5 962 002.59 лв.

С парите от продажбата трябва да бъде обезпечен дългът на вече екссобственика, а именно акционерното дружество "Заводски строежи - ПС - Пловдив".

Хотелът, разположен на второто кръгово кръстовище на Панаира, от години е затворен.

Първите три етажа се даваха под наем за офиси, като там бе настанена и службата за социално подпомагане. Останалите етажи също не функционират. Легловата база е разпродадена, хотелът, който е в един от най-атрактивните райони в града - пустее. Във фоайето времето сякаш е спряло в средата на 80-те - студено, мрачно, порутено, с протъркани дивани от времето на соца. 

Въпреки това според дългогодишно оглавяващия съвета на директорите на АД-то Ангел Кацаров „Дунав” може да работи като хотел само ако се направят огромни инвестиции, за да бъде преустроен, тъй като сградата е строена за общежитие.

Продажбата важи за терена, разположен на изключително апетитно и централно място, точно на второто колело на Панаира, с големина от 2 908 кв.м и сградния фонт върху него.

Имотът се състои от общежитие (700 кв.м застроена площ) и административна сграда, разделена на 14-етажна част със застроена площ от 464 кв.м и ниска 3-етажна част с площ от 225 кв. м.

Върху недвижимия имот е вписана  ипотека на 01.03.2007 г., обезпечаваща вземането на Агенция за следприватизационен контрол  (понастоящем Агенция за приватизация и следприватизационен контрол).

Съгласно закона обаче действието на вписването на ипотеката трае 10 години от деня, в който е извършено, като то може да бъде продължено, ако вписването се поднови преди този срок да е изтекъл.

Към настоящия момент обаче няма данни за подновяването ѝ.

Първоначалната цена на търга беше 6 624 447.32 лв., но след като желаещи нямаше, сега минималната цена, на която е оценен хотела е 5 962 002.59 лв.

Инвеститорите, желаещи да станат собственици на имота, могат да се включат в наддаването от 21 януари до 21 февруари 2018.

коментари

Добави своя коментар