Епископската базилика в Пловдив влезе в списъка на ЮНЕСКО

  03 Април 2018, 12:36     0

„Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее, съобщава infotourism.net. Включването й в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“, каза министърът на културата Боил Банов.

По думите му базиликата във Филипопол е сред най-впечатляващите паметници по българските земи от Римската епоха.

„Благодарим за съдействието и подкрепата в изпълнението на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство“, пише директорът на Центъра за световното наследство, г-жа Мехтилд Рослер.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че новината е важна не само за Пловдив, но и за България.

Още два обекта от Пловдив - наскоро реставрираната Малка базилика и античната жилищна постройка „Ейрене”, са кандидатствали за включване в Индикативния списък, но засега не са одобрени.

 

Още инфо:

Влизането в Индикативния списък на ЮНЕСКО е задължителна, но само първа стъпка по дългия път към признаването на един културен или природен обект за част от Списъка на световното наследство, поддържан от организацията за култура и образование към ООН.

Така нареченият индикативен списък може да бъде обновяван по всяко време, но обикновено това се прави през 5-10 години. Изготвянето и поддържането му е важна стъпка, тъй като Комитетът за световно наследство не може да разглежда номинация за вписване в Списъка на световното наследство, ако обектът не е предварително включен в индикативния списък на държавата-страна по Конвенцията.

Ето и кои са културните обекти, включени досега в индикативния списък на България:

•Старият Пловдив - включен 2004 г.;

•Тракийската гробница със стенописи до село Александрово - включена 2004 г.;

•Античният град Никополис ад Иструм - включен 1984 г.;

•Бачковския манастир - включен 1984 г.;

•Античната гробницата в Силистра - включена 1984 г.;

•Пещерата Магура с рисунки от бронзовата ера - включена 1984 г.;

•Град Мелник и Роженския манастир - включени 1984 г.;

•Две неолитни жилища с напълно запазени интериор и покъщнина - включени 1984 г.

коментари

Добави своя коментар