Фолклорен фестивал край Плиска

  02 Юли 2018, 22:20     0

С фолклорното наследство на различни етнически групи и региони можете да се запознаете по време на първия фестивал „Черга“. Той ще се проведе на 7 юли между 10 и 18 часа в първата българска столица Плиска, съобщава travelbulgarianews.bg. Събитието се организира от Регионалния исторически музей – Шумен. В събитието са заявили участие 15 фолклорни състава.

folklore festival pliska

С музика, песни, танци и обичаи те ще представят етническото многообразие на България. Сред участниците, на чиито изпълнения можете да се насладите са Дамски камерен състав „Бащино огнище” от Стрелча, които изпълняват автентични български и руски народни песни, Камерен смесен хор „Гърунг”, който ще представи традициите на арменците, фолклорният танцов клуб „Ръка за Ръка“ от Варна, който ще представи хора от цяла България.

folklore festival pliska

Фолклорната група от село Трънак, община Руен ще представи традициите на българския и турския фолклор. Как танцуват и се веселят каракачаните и повече за тяхната култура ще научите от изпълненията на танцовия ансанбъл към  Културно-просветно дружество – Речица. Българското наследство ще представи танцов състав „Алкомет“. Женската певческа група – „Рябинушка“ ще подари на публиката изпълнения на традиционни руски песни.

folklore festival pliska

Във фестивала ще вземат участие още фолклорна група за алиански песни от село Брадвари, Силистренско, групата „Меден глас“ от Шумен, ансанбълът за автентичен фолклор на село Садина – „Къпанци“, танцов състав „Фалмис”, който представя наследството на  банатските българи, детски фолклорен състав към градина „Конче вихрогонче“ от Шумен и фолклорния ансанбъл  Български сърца” от село Кулевча, Украйна.

 

коментари

Добави своя коментар