Фолклорния събор Алботин

  10 Април 2018, 10:19     0

Традиционното събитие се провежда за седми път в подножието на прочутия Алботински скален манастир в близост до село Градец. Фолклорният събор се организира от Община Видин, съвместно със Сдружение „Видински фонд „Читалища”. В тазгодишното издание участват самодейци от над 20 състава от Видински регион и от Област Монтана.
Съборът се провежда винаги на втория ден след Възкресение Христово. Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, който поздрави многобройните посетители с големия християнски празник. В началото на официалната церемония за откриване на събитието, приветствие поднесе заместник-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов.
„Всяка година се събираме тук, за да съпреживеем невероятната атмосфера по време на Великденските празници и да изразим своята подкрепа за съхраняване и развитие на българските народни песни, музика и танци. Позволете ми да благодаря от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от името на цялото общинско ръководство на организаторите на това хубаво събитие, както и на кметството и на читалището в село Градец, че популяризират нашите прекрасни народни традиции и превръщат този ден в истински празник!” – каза инж. Асенов. Той пожела на всички участници във фолклорния събор „Алботин“ 2018 успешно представяне, а на многобройните зрители – слънчево настроение и изпълнен с позитивни емоции ден. И поздрави присъстващите със светлия християнски празник Възкресение Христово, като отправи пожелание за здраве, любов и благополучие в техните домове.
Сред официалните гости на седмото издание на събора бяха народните представители Росен Живков, Филип Попов, д-р Цветан Топчиев и областният управител на Видин Албена Георгиева, която също отправи поздравления към организаторите и участниците в „Алботин” 2018.
По традиция първи на сцената излязоха самодейците от танцовия състав при читалище „Просвета”, с. Градец. Във фолклорния събор участваха още певчески групи, танцови състави, фолклорни формации от читалищата в селатаИново, Антимово, Синаговци, Капитановци, Покрайна, Търняне, Майор Узуново, Кутово; от гр. Дунавци; танцов клуб „Жарава”, женска танцова група „Фиданките”, от НЧ „Славяни-2013”, гр. Видин; от НЧ „Димитър Вълнев-1903”, с. Расово, Област Монтана. actualno.com

коментари

Добави своя коментар