Гърция е претъпкана от туристи! Това лято достига критичния максимум

  08 Август 2018, 18:53     0

Ние Българите, въпреки че често ходим до Гърция, не осъзнаваме какви сме късметлии да живеем толкова близо до тази страна. В световен мащаб Гърция се смята за една от най-интересните, желани и екзотични дестинации. История, култура, страхотни плажове, прекрасна природа и невероятна кухня правят това място любимо за милиони. Гърция е толкова известна туристическа дестинация, че скоро тя ще достигне абсолютният максимум от туристи, който може да поеме. Страната е само на крачка от свръхтуризма.

Очаква се тази година Гърция да бъде посетена от титаничните за нейните мащаби 32 милиона чуждестранни туристи. Това е над 100% увеличение на туристите, спрямо само 8 години, когато през 2010-та страната беше посетена от 15 млн. души. Десет години по-рано пък – туристите са били 5 пъти по-малко, съобщава Independent.

Някои дестинации вече са прекомерно натоварени с туристи, до такава степен, че става непоносимо пренаселено за местните жители, а и за самите посетители. Затова известни места, като Санторини например, предприеха решителни стъпки за ограничаване на дневния брой туристи.

За Гърция обаче, която до скоро беше на ръба на банкрута, туризма играе огромна финансова роля. Именно огромните приходи, които влизат в страната от десетки милиони туристи, до голяма степен помогнаха на държавата да се стабилизира. Затова и в момента не се предприемат достатъчно големи ограничения за човекопотока. Такива обаче ще са нужни съвсем скоро, защото туристите могат изцяло да унищожат даденостите на Гърция.

Според все повече критици прекрасните малки острови със затворени общности, биват унищожавани от милионите туристи, които минават през тях за няколко месеца в годината. Скоро има опасност инфраструктурата просто да не издържи на този наплив. Затова и гърците постепенно ще се опитат да създадат по-устойчив и по-скъп туризъм, за сметка на сегашния – много ниски цени, но високо количество.

Не на последно място все повече местни жители се оплакват, че туристите пречат на ежедневието им. При заетост един на всеки пети грък в сферата на туризма обаче – постигането на баланс между местните и големия наплив от посетители – ще бъде много деликатен въпрос.

коментари

Добави своя коментар