Голямата Епископска базилика е перлата на археологическото наследство в Пловдив

  10 Май 2018, 18:38     0

Голямата Базилика е перлата на археологическото наследство на Пловдив. Тя е с впечатляващи размери дори за Европа, пише в. "Монитор". Много е важно, когато има осъзнато управленско решение за експониране на цялостната площ на Базиликата. Това заяви в рамките на научна конференция за резултатите от археологическите проучвания на Епископската базилика на Филипопол директорът на Археологическия музей доц.д-р Костадин Кисьов.

Проучванията на Голямата базилика са започнали в далечната 1983г. За находките през всички тези 35 години по време на форума разказаха археолозите Елена Кисякова и Жени Танкова. „За реализацията на този проект ръка си подадоха неправителствения сектор, общината, учените и държавата. Никой не очакваше подобни резултати, които станаха ясни благодарение на вземане на правилното решение за разкриване на целия обект и затваряне на пътя. Това е сложен обект от гледна точка на средата, в която се намира. Надяваме се да е една от емблемите на Пловдив през 2019 година и за поколенията, които ще го посещават”, каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Тя припомни, че за Епископската базилика бяха организирани международни конференции, с участие на чуждестранни археолози и много доброволци.
„Предстои академичната работа, която ще представи една силна и убедителна кандидатура в ЮНЕСКО“, заяви Ленко Ленков от фондация „Америка за България“ и благодари за съдействието на община Пловдив.

Община Пловдив продължава да работи по много обекти на града – Небет тепе, Източната порта, Римския форум, каза зам.-кметът Александър Държиков. „Международният комитет за реставрации и консервация на мозайки избра Пловдив да е следващият домакин за конференция през 2020 година, като за целта се прие и меморандум от Общинския съвет“, уточни той.

Освен презентациите на участниците, двудневната програма на конференцията включва и посещение на Епископската базилика и Малката базилика, както и откриване на тематична изложба с артефакти от Епископската базилика в Регионалния археологически музей. Материалите от конференцията впоследствие ще бъдат публикувани в сборник.

коментари

Добави своя коментар