Хотелиери се гаврят с персонала по морето

  29 Юни 2018, 10:44     1

Кръчмари и хотелиери се гаврят с персонала по морето. Такса "пералня", мухлясали квартири, стари манджи са само част от репертоара, който служителите са длъжни да търпят, пише в. "Телеграф".

В социалната мрежа има десетки затворени групи, в които бармани, сервитьори, камериерки и готвачи обменят горчив опит. Много често служителите се уговарят с бъдещия работодател онлайн или по телефона. Обсъждат се изискванията, условията, заплащането и т.н. Опарени обаче разказват, че обещанията драстично се разминават с действителността. Някои шефове оправдават ниското възнаграждение с осигуряване на квартира и храна. В същото време обаче собствениците на заведения и барове пестят пари от квартири, като намемат стая, в която настаняват по повече служители.

"Със старта на сезона ни настаниха в едностаен апартамент, а бяхме 5 момичета", жалва се сервитьорка във Фейсбук група на работещите по морето. Друг младеж пък разказва: "Работех като рецепционист в Слънчев бряг. По телефона ми беше обяснено, че ще спя в хотела. Така и стана, само че не бях в някоя от свободните саи, а в едно мазе без прозорци. Имах мухъл дори по възглавницата", разказва момчето.

Оплакванията за настаняване в занемарени или дори изостаени бунгала също са десетки. "Бяха ни осигурили бунгало, което беше пред срутване. Дори никнеше трева от сифона на мивката в импровизирана кухня. Освен това беше пълно с различни насекоми и беше на километри извън курорта, а нямахме превоз до работата", разказа младо момиче.

Някои работодатели пък си  измиват ръцете със собствениците на жилищата, в които настаняват персонала. Така например, въпреки че спането е безплатно, служителите си плащали са "екстри". Една от най-куриозните е такса "пералня". "Независимо от количеството на прането трябва да плащаме по 5 лв. за услугата", споделя работник в Златни пясъци.  Друг младеж пък разказва, е хазяинът му искал по 5 лв. допълнително на вечер, за да използва климатика в стаята.

 

коментари

Добави своя коментар

mihova29.06.2018 г., 13:58 ч.

Наистина жалко за такива лоши условия!