„Интурист“ определя 2018 г. като трудна

  05 Октомври 2018, 13:21     0

Един от най-големите туроператори в Русия – „Интурист“, до края на годината ще обслужи над 1 млн. туристи като броят на клиентите й, пътували в чужбина, расте с 24%. Въпреки това на среща с журналисти генералният директор на компанията – Виктор Тополкараев, нарече годината трудна и пълна с предизвикателства спрямо изходящи туризъм.

Тополкараев подчерта, че според данните от ранните записвания през 2018 г. туроператорът е очаквал много по-добри резултати и това е било така до май. „През май резервациите силно намаляха. Рублата загуби 15-20% от стойността си към щатския долар и еврото, при което стойността на пакетите за чуждестранните дестинации значително се повиши. Влияние оказа и провеждащото се в Русия Световно първенство по футбол, тъй като най-платежноспособната част от руските туристи – бизнесът и държавните чиновници, бяха заети с обслужване на провеждащите се мачове. Фактическият спад на продажбите започна в началото на юни и до края на юли тенденцията се задълбочи. Всички големи туроператори в Русия се наложи да коригират програмите си“, заяви той.
В същото време, туроператорите от европейските страни значително увеличиха продажбите си на почивки за Турция, Тунис, Испания и други дестинации, което лиши руския пазар от специалните оферти, които получаваше от хотелиерите в тези страни, заради по-ниското търсене от Европа.

„Така че годината се оказа много тежка за изходящия туризъм от Русия“, отбеляза Тополкараев. Въпреки това „Интурист“ е постигнала 24% ръст на изходящия туризъм, което той определи като добро постижение. Специално в Турция и Тунис компанията отчита ръст от близо 40% при среден ръст 15% за другите руски туроператори.

На европейските пазари положението обаче е по-лошо. По оценки на туроператора, спадът за Европа ще достигне 10% за 2018 г. За Гърция той е 10%, за България е 15-20%, а за Италия проджбите са на миналогодишното равнище. Специално „Интурист“ е постигнал ръст ан тези пазари - с 15%, 5% и 10% съответно.

Туроператорът е успял частично да компенсира ръста на цените заради спада на курса на рублата като е намалил стойността на превоза и настаняването. В резултат на това средната цена на туристическия пакет за Турция е нараснала само с 5%, за Гърция – със 7%, а за Италия и Чехия цените в рубли са останали на равнището на 2017 г.

В рамките на 2018 г. „Интурист“ се надява да обслужи над 1 млн. туристи. Туроператорът е част от туристическата групировка Thomas Cook, която за тази година отчита ръст на туристите с 12%. Общата печалба на 16-те пазари, на които работи холдингът, достигна 280 млн. британски паунда.

коментари

Добави своя коментар