Japan Airlines създава нискобюджетна авиокомпания с полети до Азия, Европа и САЩ

  16 Май 2018, 10:35     0

През последните години в Азия нискотарифни авиокомпании като Jetstar, Cebu Pacific, Air Asia и други засилиха присъствието си в региона и увеличават клиентите си, съобщава capital.bg. Въпреки това досега Япония остава изключение и нискотарифните превозвачи все още нямат голямо влияние, тъй като с най-голям дял в сектора са големите японски оператори All Nippon и Japan Airlines.

Всичко това е на път да се промени, след като Japan Airlines обяви намеренията си да създаде нискобюджетен авиопревозвач, който да изпълнява полети със самолети от модела Boeing 787-8 до няколко дестинации в Азия, Европа, Южна Америка и Северна Америка. Новата компания ще бъде базирана на международното летище в Токио Narita, като стратегията предвижда превозвачът да започне работа от лятото на 2020 г., съобщава Reuters.

Завой към нискотарифните услуги

Japan Airlines ще инвестира между 10 и 20 млрд. японски йени (между 91 и 182 млн. долара) в новия бизнес, като целта е до първите три години групата да работи на печалба. Двете най-големи компании в Япония Japan Airlines и All Nippon планират да разширяват нискотарифните си услуги, тъй като пътническият поток в региона се увеличава с бързи темпове.

"Услугите на традиционните авиолинии са по-скъпи. Поради това Япония се нуждае от нови платформи, с които да привлече повече туристи", коментира Уил Хортън, старши анализатор в консултантската авиационна фирма CAPA. От друга страна, Хортън смята, че жителите на страната все още предпочитат по-скъпите услуги на Japan Airlines и All Nippon.


Също така от ръководството на Japan Airlines обявиха, че ще продължат инвестициите си в нискобюджетната авиокомпания Jetstar, в която притежават миноритарен дял. Президентът на втората най-голяма компания в сектора в Япония Юджи Акасака коментира, че новият превозвач ще е различен от Jetstar, тъй като ще изпълнява дълги полети.

Потенциално партньорство

В официално изявление от Jetstar съобщиха, че новата авиолиния ще привлече повече туристи, които ще се възползват от вътрешната ѝ мрежа. От мениджмънта на компанията потвърдиха, че в момента обсъждат различните варианти за партньорство с Japan Airlines.

След изявлението на Japan Airlines последва и отговора на основния й конкурент – най-големия превозвач в Япония All Nippon. От групата коментираха, че контролираната от нея нискотарифна компания – Peach, ще добави нови полети до няколко държави в Азия.

Нискотарифните авиокомпании вече притежават над 50% от пазара в Югоизточна Азия, което създава напрежение сред традиционните превозвачи, показват данни на Международната асоциация за въздушен транспорт.

коментари

Добави своя коментар