Каква е тайната на Кривата гора в Полша

  29 Юни 2018, 11:21     0

Близо до полското градче Грифино се намира една гора, която сякаш е излязла от приказка.

Местните я наричат Krzywy Las или в превод - Кривата гора

Името си тя получава заради своите 100 борови дръвчета, които растат по необикновен начин – в основата си те са изкривени до 90 градуса и всички сочат на север.

Резултат с изображение за Каква е тайната на Кривата гора в Полша

Над основата стволовете им образуват буквата „С“ с дължина от 0.9 м до 1.5 м, след което продължават да растат право нагоре, достигайки до височина от 15 м.

Неправилните форми сред природата не са нещо рядко срещано. Много дървета страдат от генни мутации и болести, но в Кривата гора не е така - въпреки странната си форма, всички дървета са напълно здрави и гладки.

Резултат с изображение за Каква е тайната на Кривата гора в Полша

Но каква е причината за този природен феномен,

ако той не се дължи на болест. През годините се появяват различни теории за това.
 
Една от тях е, че на територията на тази гора гравитационното поле има по-силно притеглящо действие. Тази теория обаче влиза в конфликт с науката.

Резултат с изображение за Каква е тайната на Кривата гора в Полша

Първо защото гравитацията не работи по този начин – тя притегля предметите надолу, а не ги изкривява. И второ, защото наоколо има други дървета, които не са изкривени. Ако имаше специфично гравитационно поле, то би трябвало да действа еднакво на всички предмети.

5 странни дървета, за които не подозирате, че съществуват

Според друга теория дърветата са се изкривили при силен снеговалеж, когато все още са били млади и в процес на растеж. Тук обаче се появява вторият контрааргумент на първата теория – защо само някои от дърветата са изкривени, а други не?

Най-вероятното обяснение е,

че дърветата са изкривени от местни фермери. Борчетата са посадени около 1930 г., а по това време съвсем не е било необичайно фермерите да манипулират растежа на младите дървета, за да могат по-късно лесно да ги превръщат в инструменти и оръдия на труда.

Най-вероятно част от младите дървета в Кривата гора са били завързани, така че да се изкривят. Това напълно би обяснило защо други дървета в околността не са засегнати от „феномена“.

А защо дърветата не са отсечени и превърнати в инструменти?

Много просто – защото след избухването на Втората световна война и окупирането на Полша, градчето Грифино е унищожено. Фермерите едва ли са мислели за дърветата в гората по това време и така те остават да си растат непокътнати в своята странна форма.

И въпреки че това е най-логичното предположение, никой не може да бъде сигурен във верността му, защото след Втората световна война до към 70-те години на ХХ в. никой не живее в Грифино. А след това никой от жителите му преди войната не се завръща.

Три световни загадки, които още не са решени

И така с хората, живели в Грифино по времето, когато са засадени уникалните борови дръвчета, изчезва и категоричният отговор на въпроса, каква е причината за появата на Кривата гора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

/vesti.bg

коментари

Добави своя коментар