Къща за 100 милиона долара в Босфора

  13 Март 2018, 09:43     0
Почти 100 милиона долара ще са нужни на потенциалния нов собственик на имението Бастимар на брега на Босфора.

Пищният дворец е на пазара от близо пет години, но кандидатите да се нанесат в него не са кой знае колко, пише profit.bg.  
 
В края на 19-и век Османската империя постепенно се приближава към своето падение. Разпокъсаната мозайка от народности, езици и владения се разпада отвътре, под натиска на финансовите дефицити и политическите сътресения.

През 1909 г. се стига до абдикацията на един от последните авторитарни султани Абдул Хамид II, а малко преди това един от неговите министри Зеки Паша започва да строи имение от 2500 квадратни метра на брега на Босфора. 
 

Снимка: Ayikcan Real Estate
 
Пететажното здание в бароков стил е по проект на френския архитект Александър Валори и разполага със собствен парк, баня със сауна, огромни прозорци с изглед към пролива и пищни декоративни елементи.

След абдикацията на султана обаче, повечето му министри попадат в изгнание, в това число и Зеки Паша. Неговият дворец преминава във владение на управляващата династия и е прехвърлен на Сабиха Султан - най-малката дъщеря на последния турски султан Мехмед VI. 
 
След създаването на Турската република през 1922 г. и премахването на султаната, принцесата и нейното семейство намират убежище в Южна Франция.

Нейното имение, след като остава необитаемо за няколко години, попада в ръцете на богатата фамилия Бастимар, чийто бизнес е в търговията с тютюн. През следващите 85 години четири поколения от семейството прекарват живота си в двореца на брега на Босфора. 
 

Снимка: Ayikcan Real Estate
 
Първоначално сградата е използвана като тютюнев склад, а фамилията е живяла в друг дворец, намиращ се в близост до нея. Когато е строена, около нея са се издигали и други луксозни вили, но впоследствие повечето от тях са разрушени и в момента тя е една от малкото останали запазени постройки в района от онзи период.

Тя е и най-голямата жилищна сграда на брега на Босфора и един от най-престижните имоти в Истанбул въобще. Разполага с общо 23 спални, четири дневни стаи и шест бани.   
 
В днешно време обаче поддръжката на имота се оказва непосилна за наследниците на някогашните тютюневи магнати. За всеки етаж са необходими по трима прислужници, без да се броят шофьорите и градинарите.

По тази причина имението е обявено за продажба преди няколко години, а с търсенето на купувач е натоварена престижната агенция Ayikcan Real Estate. В момента в него живее най-възрастната представителка на рода Бастимар.

Тя е била четиригодишна, когато семейството й се нанася в сградата. Заедно с нея в къщата живеят внучка й и снаха й, като всяка от трите обитава отделен етаж и разполага със собствен обслужващ персонал. 
 

Снимка: Ayikcan Real Estate
 
Според представителите на брокерската агенция, цитирани от Bloomberg, почти целият интериор и мебелировката в имението са запазени в оригиналния си вид.

Част от столовете са били притежание на самия Луи XIV, а полилеите са изработени от престижното италианско ателие Murano и датират от времето на Османската империя.

В една от конферентните зали на първия етаж дори има специално изработен ювелирен шадраван, който се използвал при провеждането на бизнес срещи на високо ниво, за да заглушава разговорите и да пречи на евентуалните подслушвачи. 
 

Снимка: Ayikcan Real Estate
 
Въпреки всички екстри, с които разполага, и богатата си история, имотът среща известни пречки при продажбата. Една от тях се намира точно над него - огромният мост Фатих Султан Мехмед, който преминава над Босфора.

Колкото и да е прекрасна гледката от терасата, потенциалният купувач ще трябва да преглътне осемлентовата магистрала, която минава на 65 метра над главата му. Второто препяствие е цената. Не са много местните купувачи, които биха се разделили с 95 милиона долара, а политическата ситуация в Турция отблъсква интереса на чуждестранните инвеститори.

Все пак за същата сума те биха могли да се сдобият с престижен имот във всеки водещ световен финансов център. Ако някой иска да запази стойността на капиталите си, инвестирайки в жилищен имот, най-вероятно би предпочел място с малко по-стабилен политически климат. 
 
Според брокерите на Ayikcan Real Estate, мястото е атрактивно за някоя местна компания, която да го използва за бизнес цели. Замъкът би могъл успешно да бъде преустроен в луксозен хотел, например.

Имотът е на пазара вече близо пет години, но от агенцията уточняват, че собствениците не бързат с продажбата и не са склонни да се разделят с него на всяка цена. Все пак става въпрос за истински османски замък, а не за обикновена богаташка вила.                    

коментари

Добави своя коментар