Китайският пазар е основен приоритет за туризма в ЕС

  13 Февруари 2018, 14:52     0
Снимка: Николина Ангелкова на форума. Снимка: "Дневник"

По примера на стоте национални туристически обекта в България министърът на туризма Николина Ангелкова лансира идеята за създаване на карта със 100 европейски туристически обекта. Те ще обединят историческите обекти, включени в листата на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Идеята беше обявена на министерската конференция "Туризъм и икономическо развитие" в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщава dnevnik.bg.

Интеграцията на Западните Балкани е факт в туризма

Интеграцията на Западните Балкани, която е един от приоритетите на българското председателство, вече е факт в туризма, обявиха на форума Ангелкова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Остава обаче предизвикателството пред транспортната свързаност в региона, беше отбелязано на форума.


Страните от Балканите са обединени около идеята за представяне на общ туристически продукт в Китай, съобщи Ангелкова и изброи, че плановете включват България, Словения и Хърватия, а също България, Турция, Гърция и Румъния.

Китайският пазар е основен приоритет за целия ЕС

Европейският съюз си поставя за цел да привлече през 2018 г. с 10% повече китайски туристи, с което разчита на допълнителни 1 млрд. евро приходи за европейската икономика, добави и еврокомисарят по предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска. По думите й туристическата реклама на Европа на китайския пазар трябва да бъде преструктурирана така, че те да идват не само в най-популярните градове, които са и най-претоварените с туристи, при това в силния сезон, но и в по-слабо познати региони и равномерно в рамките на цялата година.

Хърватия предлага отделен фонд за туризма

На сутрешното заседание на министрите Хърватия е предложила общ европейски туристически фонд, който да обедини сега съществуващите инструменти за финансиране на сектора, разпръснати в отделни програми, съобщи Ангелкова на пресконференция. Тя заяви, че България подкрепя инициативата.


Еврокомисар Бенковска напомни, че още преди година на отделните държави са дадени насоки за това как да комбинират различните източници на финансиране, призова към дискусия по темата, така че да се намери най-подходящото решение за следващия програмен период. Тя подчерта, че туризмът създава работни места и съдейства за развитието на други сектори, какъвто е транспортът, например.


Предстои и създаването на общоевропейска платформа за подбор на кадри за туристическата индустрия, както и програми за повишаване на квалификацията на кадрите, добави еврокомисарят.


Да се обменят данни със службите за сигурност

Ресорният за туризма вицепремиер Валери Симеонов подчерта в изказването си, че привличането на туристи от трети страни трябва да върви паралелно с визови облекчения за тях от една страна, но от друга - с повишени мерки за сигурност.


Военните действия в Близкия изток пренасочват туристи към Европа, но терористичните актове в някои европейски градове гонят туристите оттам, каза той пред участниците във форума. Той подчерта, че тясната връзка между туризма и сектора на сигурността е особено важна и призова за обмяна на информация между дигиталните резервационни системи в туризма и службите за сигурност.


Според него ЕС трябва да преразгледа визовите режими със страни като Китай, Индия, Индонезия, от които може да привлече високоплатежоспособни туристи, но това трябва да се прави внимателно.


Симеонов препоръча да се търси по-добър баланс между нискотарифните авиокомпании и националните превозвачи след бума на кратки пътувания на малки разстояния в Европа. Агресивните стратегии на нискотарифните компании поставят предизвикателства пред националните превозвачи, които обслужват по-далечни редовни дестинации и пред чартърните компании, каза той.


Регулациите на споделената икономика и устойчивото развитие на туризма също са във фокуса на работата на министрите.

коментари

Добави своя коментар