Кои са 10-те най-горещи места на планетата?

  27 Юни 2018, 17:38     0

Ако ви се струва, че лятото тук е горещо и все по-често се отчитат температурни рекорди, помислете какво би било не максималните стойности да надвишават 40°C, а това да са средните дневни температури за сезона, пише profit.bg.

Ето кои са 10-те най-горещи места на земята, според The Independent:

1. Долината на Смъртта, Калифорния, САЩ

Това място е известно с най-горещата температура на въздуха, която някога е била записвана. През лятото на 1913 г. в пустинната долина градусите достигали до 56,7°C, - температура, която поставя на изпитание оцеляването на човека. Средните стойности днес достигат 47 градуса през лятото и това е най-сухото място в Щатите.

2. Ал Азизия, Либия

Бившата столица на окръг Джафара,намираща се на 25 мили южно от Триполи, е носител на титлата най-горещо място на земята. През 1922 г. е записана температура от 58 градуса. Въпреки това през 2012 г. метеоролозите обявяват данните за невалидни поради редица фактори, включително и факта, че са били записани от неопитно лице. Градът обаче все още понася температури от над 48 градуса през лятото.

3. Далол, Етиопия

Околността около спящия вулкан Далол със своите солни образувания, кисели горещи извори и газови гейзери създава сюрреалистичен пейзаж. Известна е и с това, че има средна дневна максимална температура от 41 градуса, записвана от 1960 до 1966 година. Това е най-високата средна температура за обитаемо място на нашата планета.

4. Уади Халфа, Судан

През годината почти няма валежи в Уади Халфа - град, който се намира на брега на езерото Нубия в Судан. Юни е най-горещият месец със средни температурни стойности от 41 градуса, а най-високата температура, която някога е била регистрирана, е 53 градуса през април 1967 година.

5. Дащ е Лут, Иран

Това пустинно плато има най-горещите температури на земята на планетата - сателитните измервания, направени между 2003 и 2009 г.,отчитат максимална температура от 70,7 градуса. Излишно е да споменаваме, че регионът е необитаем.

6. Тират Зви, Израел

Тират Зви се гордее с най-горещата температура в Азия - през юни 1942 г. достига 54 градуса. Оттогава рекордът е бил разследван от Кристофър К. Бърт (един от разследващите дискриминирания световен рекорд в Ал Азизия ), който твърди, че вместо 54, е трябвало да бъдат записани 53 градуса.

7. Тимбукту, Мали

Този град в южния край на Сахара е горещ дори през зимата, достигайки средни височини от 30 градуса през януари. Най-горещата температура, записвана някога там, е 49 градуса.

8. Кебили, Тунис

Пустинният град е известен със своите качествени фурми, които очевидно не се влияят от средните температурни стойности, достигащи 40 градуса през лятото. Най-високата записана температура е 55 градуса.

9. Гадамес, Либия

Този оазис в средата на пустинята е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО благодарение на емблематичните му колиби, направени от кал, които помагат на 7000 жители да се предпазят от интензивната топлина. Известен като "перлата на пустинята",  градът достига средни температури от 40 градуса, а най-високата регистрирана стойност е 55 градуса.

10. Бандар-Махшахр, Иран

Този забързан град достигна втория най-висок индекс на топлинната енергия. Топлинният индекс комбинира температурата на въздуха и относителната влажност. Бандар-Махшахр регистрира топлинен индекс от 74 градуса през юли 2015 г. Най-горещата температура, записана там, е 51 градуса.

коментари

Добави своя коментар