Корейци снимат филм за лютеницата в Куртово Конаре

  10 Септември 2017, 09:35     0

Телевизионен екип от Южна Корея ще заснеме филм как се прави истинската домашна лютеница в пловдивското село Куртово Конаре. Селото е известно с вкусните сортове куртовска капия и розов домат, от които домакините правят стотици бурканчета от вкусотията. На 8 септември там започва и традиционният вече Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, който събира стотици гости от страната и чужбина. Телевизионерите от азиатската страна били привлечени от славата на вкусната домашна лютеница и искали да заснемат всяка подробност и да научат тайните на приготвянето й. Майсторките в направата на лютеницата си имат и своя онлайн платформа за доставки – „Продавница”, където от 1 октомври отново ще се приемат заявки, предаде Пик.бг.
 
През миналата година куртовоконарската домашна лютеница пожъна успехи и в Брюксел. Тогава евродепутати се редяха на опашка по няколко пъти, за да получат намазана с българска лютеница филия. Участниците в „Куртово Конаре фест” обикновено надхвърлят 500 души. Сред тях са артисти, певци, фолклорни групи, фотографи и художници от цялата страна.

Лютеничарките, както наричат в селото майсторките на вкусотията, са около 12-13 местни дами. Най-атрактивни по време на феста са конкурсите. Ще бъдат отново отличени: най-атрактивният щанд, най-големият домат, най-красивата кукла, изработена от домати, чушки или други плодове и зеленчуци. Ще има награда и за най-голям червен, жълт или зелен пипер, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории и най-добра фотография по темата на фестивала. Със сигурност обаче големият въпрос е коя от майсторките ще бъде отличена с приза „Царица на лютеницата”. Той се дава от компетентно и независимо жури за най-вкусната домашна лютеница.

Още преди фестивала майсторките дават свои бурканчета с продукцията си, които биват номерирани от журито. Името на лютеничарката остава неизвестно до самия край на конкурса, което гарантира обективността на приза. По време на „Куртово Конаре фест” ще има пленери за художници и фотографи. В първия фестивален ден ще се прожектира българският филм „Истории като на кино” и ще се проведе среща с част от екипа. Във филма популярни актьори, като Филип Аврамов и Деси Бакърджиева, големите режисьори Теди Москов и Джеки Стоев, както и други интересни герои разказват своите спомени за старите наши кина - за първия филм с мама и татко, за първата целувка в тъмния салон, за емоцията от хубавите стари филми.

коментари

Добави своя коментар