Лазарки възкресяват традициите в „Етъра”

  02 Април 2018, 14:40     0

32 момичета представиха обичая лазаруване в ЕМО „Етър” на 31-ви март (събота).

На големия празник Лазаровден бяха показани две възстановки на обичая лазаруване. Пред очите на хилядите посетители момичетата от традиционната вече инициатива „Училище за лазарки” демонстрираха характерната за този ден обредност, съобщава peika.bg. Лазарките посетиха работилниците в музея, пяха, танцуваха, получиха дарове от майсторите и хвърлиха своите цветни венчета във водите на река Сивек.

Една  от участничките във възстановката на Лазаровден в ЕМО „Етър” - Весела Иванова от Национална Априловска - споделя, че да си лазарка е голяма отговорност, защото това е момент от живота, когато девойката става на възраст да създаде семейство. Весела уточнява, че в наши дни не е така, но чрез участието си в обреда е усетила радостта от съзряването по начин, който момичетата на нейната възраст са чувствали в миналото.

55288

Други момиче, Никол Бонева, без колебание споделя, че се чувства много красива, облечена в носия, подобна на носената от нейната прабаба преди много години. „Така запазваме традицията”, убедена е Никол, която за втори път е лазарка във възстановка на ЕМО „Етър". Казва, че за нея е удоволсвие да пее характерните за този ден песни, придружени с красиви фолклорни танци.

55287

И 15-годишната Теодора Евтимова не участва за първи път в „Училище за лазарки”, но се шегува, че не е заради „лошо усвоен материал”, а защото харесва тази инициатива. „Аз много обичам да танцувам народни танци и ми е много приятно тук. Създават се нови приятелства и научаваме повече за традициите. Хората около нас са усмихнати, радват ни се и наистина ни харесват", споделя момичето. 

55284

55290

55292

55281

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

 
 

коментари

Добави своя коментар