"Луфтханза" и "Ер Франс" отменят полети заради стачки

  09 Април 2018, 19:11     0

Германската авиокомпания "Луфтханза" ще анулира "повече от 800" полета във вторник, тъй като работниците от обществения сектор излизат на стачка за по-голямо заплащане. Поради стачката "Луфтханза трябва да анулира повече от 800 от планираните си за утре 1600 полета, включително 58 за дълги разстояния", се казва в изявление на групата, добавяйки, че около 90 000 пътници ще бъдат засегнати.

Услугите ще се върнат към нормалното в сряда след стачката, по време на която групи служители, като помощен персонал и пожарникари на летището, ще излязат от работа между 05:00 и 18:00 местно време, добавят от "Луфтханза", цитирани от БГНЕС.

Франкфуртското летище - най-голямото в Германия - предупреди на своя уебсайт за "значителни закъснения и анулирания", засягащи много авиокомпании, като поиска от пътниците да проверят с техния превозвач дали техният полет ще се състои преди отпътуването. Временната "предупредителна стачка" ще засегне и летища в Мюнхен, Кьолн и Бремен, както и местен транспорт, детски градини, събиране на отпадъци и болници в няколко провинции като столицата Берлин, Бавария или Северен Рейн-Вестфалия.

От основния профсъюз "Верди" заявиха, че преговорите между 10 и 13 април имат за цел да увеличат натиска върху работодателите, за да "дадат на работниците от публичния сектор дял в доброто икономическо представяне" в най-голямата европейска икономика. Представителите на работниците от „Верди”, сдружението на учителите GEW и федерацията на държавните служители DBB искат 6,0% увеличение на заплатите или увеличение на заплатите от поне с 200 евро за 2,3 милиона души, работещи за федералните и местни правителства в Германия.

Те бяха окуражени от успеха на силния металургичен съюз IG Metall, който спечели 4.3% увеличение на заплатите. Последният кръг от разговори между синдикатите от публичния сектор и техните работодатели е планиран за 15-16 април.

"Предупредителните стачки", които траят по няколко часа, са традиционно загряване на преговорите за заплати в Германия. Ако преговорите се провалят, синдикатите могат да прибегнат до по-агресивни, по-дълготрайни видове стачки.

Междувременно, "Ер Франс" смята да осигури 75 процента от полетите си утре, заради продължаващата стачка на персонала, съобщи ръководството на авиокомпанията в изявление, цитирано от Франс прес и БТА. Обявеният процент е сходен с този от първите четири дни стачка, които се проведоха между 22 февруари и 3 април. В събота, пети ден на стачните действия, се изпълниха 70 процента от полетите.

Единайсет синдиката настояват за 6-процентно увеличение на заплащанията. Те призовават за нови стачни действия в сряда, а след това на 17 и 18 април и на 23 и 24 април.
По оценки на ръководството стачкуват 35,3 процента от пилотите, 20,2 процента от стюардите и стюардесите и 13 процента от наземния персонал. Днес отново стачкуват и френските железници. 80 процента от високоскоростните влакове останаха по депата, предаде Асошиейтед прес. Засегнати са около една четвърт от международните линии. Синдикатите са разгневени на президента Еманюел Макрон, който планира да отмени специалния статут на машинистите, гарантиращ облаги като пожизнена работа. Правителството иска да направи железопътния сектор по-конкурентоспособен.

коментари

Добави своя коментар