Люлякови музикални вечери в Ловеч

  05 Април 2018, 13:41     0

Красива музика в свежа пролетна майска вечер, в един град, пълен с история и романтика! Какво по-хубаво от това? Градът, за който ще ви разкажем, е Ловеч и неговите „Люлякови музикални вечери“!

Историята на тези тържества започва в далечната 1933 г.Първоначално се наричат „Люлякови празници“. Организират се като ежегоден събор-среща, на който ловчалии, живеещи далеч от дома, се събират в родния град, пише peika.bg.

През 1936 г. празниците прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица“, а 20 години по-късно се преименуват на „Люлякови музикални тържества“. Тяхното развитие и утвърждаване в културния живот на Ловеч се свързва с имената на двама изтъкнати композитори – Любомир Пипков и Димитър Петков.

53971

С времето авторитетът на музикалните тържества расте, те придобиват нов облик и прерастват в празници на българското музикално творчество. В града гостуват оперни театри, симфонични и камерни оркестри, хорове, състави и артисти от София и цялата страна. Нещо повече – тук се осъществяват най-значителните изяви в областта на оперната, симфоничната, хоровата и камерната музика. Не случайно от 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.

53972

След дълго прекъсване празниците са възстановени с ново име – „Люлякови музикални вечери“. С проектът за тях Ловчанското читалище печели грамота на Министерството на културата „За принос в развитието на читалищното дело в България“.

53970

Днес „Люлякови музикални вечери“ е съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“, с финансовата подкрепа на община Ловеч. Той е един от най-цветните и очаквани празници в града. Събитието е част и от Националния културен календар и се провежда под патронажа на Министерството на културата.

53973

А ето и каква ще е програмата на „Люлякови музикални вечери“ за 2018 г.:

9  май – „Болеро“ от Морис Равел – гостува балет „Арабеск“
10 май – „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини – гостува Държавна опера Бургас;
11 май – група „Акага“

Заповядайте! 

коментари

Добави своя коментар