Най-добрите музеи за посещения през 2018 г.

  08 Февруари 2018, 19:05     0

Лувъра Абу Даби, Обединени арабски емирства

Лувъра Абу Даби - партньорство с Лувъра в Париж - беше очакван от 2007 г. насам. Най-накрая той отвори врати и днес предлага 23 галерии с повече от 300 произведения, взети под наем от Лувъра и други френски музеи.

Но Лувъра Абу Даби притежава собствени над 600 произведения - от антики (египетски саркофаг от 10-и век) до съвременната структура на Ai Weiwei "Фонтана на светлината".

Музей за съвременно изкуство Zeitz, Южна Африка

Музеят за съвременно изкуство Zeitz (MOCAA) в Кейптаун е забележителен, защото това е най-голямата подобна институция, която отваря врати в Африка от повече от 100 години.

Той също така стана и най-големият музей на съвременното африканско изкуство. Интересното е, че се намира в бивш силоз за зърно, който, сам по себе си, придава драматичен дизайн.

Музей "Яйо Кусама", Япония

Яйо Кусама е легендарна авангардна художничка, известна най-вече със своите полюсни точки, тиквени скулптури и зашеметяващи огледални инсталации. Всъщност, най-новата й изложба - Infinity Mirrors, е може би е и най-търсената.

В момента се намира в Лос Анджелис до януари 2018 г., а след това се премества в Торонто и Кливланд през 2018 г. Но най-хубавото за феновете на Кусама е новооткритият музей Yayoi Kusama в Токио.

Подобно на нейните експонати, билетите могат да се окажат предизвикателство, но наградата ще бъде пет етажа с нейните живи картини, потапяне в преживявания, както и читалня и магазин за подаръци.

Музей на Ив Сен Лоран в Париж, Франция

Посветен на покойния велик френски моден дизайнер Ив Сен Лоран, музеят, разположен в бивш офис на YSL, е един от двата YSL музея, открит през октомври миналата година (другият е в Маракеш.) Местоположението в Париж показва обширната му колекция от висши модни тенденции и скици, като същевременно споделя информация за личния и професионалния си живот.

Казват, че между двата музея са разделени над 5000 дрехи и 1500 аксесоари. Онези, които желаят да посетят ателието му, трябва да резервират, тъй като това едночасово посещение, което дава поглед върху специално запазените модни атрибути, се случва само веднъж месечно. О, и при това е само на френски език.

Музей на Ив Сен Лоран в Маракеш, Мароко

Ив Сен Лоран се радваше на дългогодишна любов с Маракеш и притежаваше дом там. Затова не е чудно и построяването на музей тук, в който се помещават много от неговите вдъхновени от страната произведения, заедно с хиляди рисунки и снимки.

За разлика от парижкия си колега, тук има и научна библиотека, снабдена с повече от 6 000 книги, кафене, аудитория и магазин за подаръци.

V&A Музей на дизайна Дънди, Шотландия

V&A музей на дизайна Дънди - първият подобен в Шотландия, ще бъде открит през 2018 г., което ще го превърне в първия музей на Виктория и Албърт извън Лондон. Неговата колекция, заем от V&A в Лондон и други шотландски музеи, ще обхваща около 300 произведения, вариращи от 15 век до днес.

Но един от най-забележителните аспекти на дизайна е, че зад него стои известният архитект Кенго Кума.

Музей на американската революция, Филаделфия

Новият музей на американската революция изглежда дългоочакван в град, богат на история и музеи. Удобно разположен в историческата част на Стария град, той съдържа хиляди предмети от ерата на революционната война - от произведения на изкуството до ръкописи.

Сред най-важните му предмети са оръдието за революционна война, копие на Декларацията за независимост, както и палатката на щаба на Джордж Вашингтон. Има и интерактивни експонати, които доказват, че историята не трябва да бъде скучна.

Remai Modern, Канада

Саскатуун, Канада, малък град в центъра на страната, който често се пренебрегва от туристите, сега се гордее с една допълнителна причина да го посетите: съвсем нов, модерен и съвременен музей на световно ниво.

Обхващайки 12 000 квадратни метра на четири етажа, колекцията Remai Modern обхваща около 8 000 произведения. Тук има още елегантен ресторант, театър със 150 места и магазин за подаръци.

Музей на науката Филип и Патриша Фрост, Маями

Семействата трябва да се запознаят с това ново допълнение в центъра на Маями, тъй като Музеят Филип и Патриша Фрост с площ от 8 000 квадратни метра съдържат авангарден планетариум, аквариум на три нива и множество интерактивни научни експонати.

Тук и децата, и възрастните могат да разберат нови неща за науката, технологиите, инженерството, математиката и звездите.

Музей MACAN, Индонезия

Музеят за модерно и съвременно изкуство в Нусантара, по-известен като музей MACAN, генерира внимание като първия музей на съвременното и модерно изкуство в Индонезия. Разположена в Джакарта, частната колекция е предоставена от основателя на музея и собственика Haryanto Adikoesoemo.

В допълнение към изложените произведения на Анди Уорхол, Яйо Кусама, Ай Уейуей, Жан-Мишел Баскакий и Джеф Коунс, посетителите ще могат да видят произведенията на известни индонезийски художници, като Раден Салех Сариев Бустаман, чийто известен пионерски модернизъм е популярен в региона, но не е добре известен извън Индонезия. 

/profit.bg

коментари

Добави своя коментар