Най-интересните места във Виена

  05 Май 2018, 14:41     0

Една от най-красиво запазените исторически столици на Европа - Виена - е дестинация, която всеки трябва да види поне веднъж. Разположен в края на Западна Европа, между Словакия и Чехия, богатият старинен метрополис успява да улови Ренесанса и съвремието. Това е градът, в който можете да се разхождате с коне и да разгледате най-хубавия музей на съвременното изкуство. И докато темпото във Виена със сигурност е по-спокойно от трескавите Берлин, Париж или Лондон, има много неща, който да видите и правите.

Ето 10 от тях, които ще ви бъдат полезни, особено ако не сте били там.

Посетете двореца Хофбург

Разположен в историческия център на Виена, дворецът Хофбург е зашеметяващо доказателство за бившата императорска сила, която някога е била начело на голяма част от Европа.

Огромният комплекс, обхващащ над 240 000 квадратни метра, включва 18 крила, 19 двора и 2600 стаи и представя поглед върху историята на Виена. Днес тук се помещава Президентството на Австрия, Националната библиотека, Музей на музикалните инструменти, Етнологически музей и др.

Разгледайте Квартала на музеите

Въпреки че Виена е дълбоко свързана с класическите традиции в областта на изкуството, музиката и архитектурата, тя е приемник и на съвременното художествено творчество, дом на много музеи, театри и художествени училища. Кварталът на музеите е мястото, което трябва да посетите, ако искате да се докоснете от първа ръка до живата съвременна сцена на изкуството в града, както и да разгледате съвременни шедьоври от австрийски художници като Густав Клим и Егон Шиле.

Прекарайте следобеда на кафе

Кафето и традиционните кафенета са много сериозен бизнес във Виена. През 2011 г. ЮНЕСКО дори определи вековната кафе-култура на града като място на световното наследство. Има нещо очарователно в това да се наслаждавате на силно кафе, независимо дали е черно или меланж (местна напитка, наподобяваща капучино), докато четете вестник или хапвате парче сладкиш или местен специалитет.

Опитайте двете вечно съперничащи си торти

И говорейки за хапване, няма как да пропуснем тортата. Защото това е важна част от първото ви пътуване до Виена? Една от съществените (и вкусни) задачи е да се сравнят конкурентните шоколадови сладкиши CafeSacher и Cafe Demel. Това е дългогодишно съперничество, което си струва да получи и вашата оценка.

Посетете катедралата Свети Стефан

Тази спираща дъха готическа катедрала е една от най-красивите в Европа; тя се гордее с еклектична смесица от архитектурни и декоративни стилове, които отразяват многото промени през годините. Наскоро интериорът е променен в бароков стил.

Гледайте представление във Виенската опера

За всеки, който има страст към операта, Виена е основна дестинация. Основен символ на забележителното музикално наследство и елегантност на австрийската столица, Държавната опера е разположена на една от най-оживените и централни улици на града. Като дом на Виенската филхармония, тук се организират някои от най-добрите класически музикални, оперни и балетни спектакли в света.

Независимо дали предпочитате просто да се възхитите на неокласическата фасада (построена през 1869 г. при управлението на император Франц Йосиф I) или да се насладите на някое от 350-те изпълнения, които оживяват на сцената всяка година, Операта остава основна забележителност в града.

Не пропускайте Нашмаркт

Този постоянен открит пазар е едно от най-хубавите (и най-вкусните) места за разходка из града, харесван от всички и подходящ да бъде посетен сутрин, обед и вечер. Ако търсите пресни продукти, сирене, месо, хляб или висококачествени подправки, сергиите тук предлагат някои от най-добрите в Виена.

Направете тур до замъка Шьонбрун

Често сравняван с Версай, дворецът Шьонбрун служи като лятната резиденция на могъщите Хабсбурги и илюстрира богатството и силата, с които се ползва семейството на кралските императори. Първоначално учреден като имперски ловен дом в края на 17-и век, той значително се разширява през 18-и, за да стане постоянна лятна резиденция на императрица Мария Тереза, майка на Мария Антоанета.

Голямата обиколка на двореца ще ви покаже 40 богато обзаведени стаи и ще ви даде по-задълбочен поглед към живота и управлението на Хабсбургите, от най-личните им ежедневни дела до политическите интриги, изпълващи дворцовите стени. 

Релаксирайте в Пратера

Този огромен парк е любимо място за местните, които се отправят през лятото тук за пикник или забавления. Огромният комплекс разполага и с кино, музей на восъчните фигури, кафенета и ресторанти, нощен клуб и алея за боулинг.

Плувайте с лодка по Дунава

Разходка с лодка по река Дунав ви позволява да видите града от различна гледна точка, наслаждавайки се на прекрасната му архитектура и интригуващата комбинация от западни и източноевропейски културни влияния. Можете да направите кратък круиз или да изберете цял ден по водата. Много туристи предпочитат да спрат във Wachau Valey на 30 минути извън града, за дегустация на вино и велосипедни обиколки, посещение на средновековно абатство или обиколка на зашеметяващата долина.

коментари

Добави своя коментар