Най-натоварените летища в света за 2017 г.

  13 Април 2018, 18:05     0

6.6% повече пътници през миналата година са преминали по летищата по света, в сравнение с предходната 2016 г.

Според данни на Международния летищен съвет (ACI), пътническият трафик на 20-те най-натоварени летища в света е нараснал с 5.2% през миналата година.

Почти 1.5 млрд. пътници са преминали през вратите на тези 20 летища, което представлява 17% от световния пътнически трафик.

За пореден път Hartsfield-Jackson Atlanta Airport е най-натовареното в света. То е приветствало близо 104 милиона пътници миналата година.

Въпреки това то може и да не успее да запази своето първо място за дълго. Hartsfield-Jackson е единственото летище в топ 20, което отчита спад на пътниците, в сравнение с предходната година.

Второто място се заема от Beijing Capital International Airport с 96 милиона пътници, следвано от Dubai International с 88 милиона.

Като основна точка за връзка за международни полети на дълги разстояния, международното летище в Дубай е и най-натовареното в света по отношение на международните пътници. Общият му пътникопоток нараства с 5.5% през 2017 г.

Топ 5 се допълва от Haneda Airport в Токио летището на щатския град Лос Анджелис. 

В Топ 10 попадат и две европейски летища. Това са Heathrow в английската столица Лондон и Charles de Gaulle в Париж. /profit.bg

коментари

Добави своя коментар