Най-натоварените метро станции в света

  06 Септември 2017, 19:32     0

За много хора думата "метро" означава бърз и евтин транспорт. А той е особено ценен в градове с много жители и засилен трафик.
И ако смятате, че у нас метрото е натоварено, вижте каква е ситуацията по света.

Метрото в Пекин, Китай

Доскоро токийската метро система се смяташе за най-натоварената в света, но сега тази титла отива в Пекин, чиято подземна железница регистрира почти 10 милиона пътуващи на ден миналата година.

Натовареното метро в Пекин е интересно по няколко причини - първо, поради ужасния трафик, който съществува въпреки това, и второ, защото преди градът да бъде награден с Олимпиадата през 2008 г., пътуващите бяха доста по-малко.

От 2017 г. системата на метрото в Пекин има 19 линии и 345 станции.

Метрото в Шанхай

Токио дори не е №2 в списъка на най-натоварените метро системи в света. Не, това е Шанхай: повече от 9 милиона души на ден са пътували с метрото в града през 2016 г. - малко по-малко, отколкото в Пекин.

Подобно на метрото в столицата, най-големият скок се случи преди голямо международно събитие (World Expo 2010). Интересното е, че двете системи имат почти еднакъв брой станции (Шанхай има 19 повече от Пекин от 2017 г.), макар че в Шанхай има 5 линии по-малко от метрото в Пекин.

Метрото в Токио

В продължение на десетилетия всеки ден 8.7 милиона души пътуват в метрото в Токио, което го прави най-натовареното в света, но днес нещата са променени. Важно е обаче да се отбележи, че тази цифра не включва десетките частни и обществени железопътни линии, които 30 и повече милиона жители на Токио използват за ежедневен транспорт.

Също така е интересно да се отбележи, че докато 6.4 милиона пътници пътуват по девет линии на токийското метро всеки ден, останалите 2.3 милиона пътуват изключително на четирите линии Toei Metro, които използват изцяло отделна система за издаване на билети.

Един от начините да се улесни навигацията на сложното метро в Токио е да се закупят картите с памет PASMO или SUICA, които работят във всички системи.

Метрото в Гуанджоу

Досега през 2017 г. около 7.36 милиона души са пътували всеки ден с метрото в Гуанджоу, което е доста над 2.5 милиарда през 2016 г. Фактът, че метросистемата с 10 линии и 186 станции на Гуанджоу е четвъртата най-натоварена, е забележителен по редица причини, не на последно място колко е слабо познат градът извън Китай.

Това също означава, че Китай е дом на три от петте най-натоварени метросистеми в света, което е доста шантаво, когато се има предвид, че само Пекин можеше да влезе в топ 10 преди десетилетие.

Метрото в Сеул

Метрото в Сеул може да се похвали със 7.2 милиона пътуващи ежедневно от 2014 г. 283 станции свързват деветте линии на системата, които са оперирани от корпорацията Metropolitan Subway Corporation и националната компания Korail.

Интересен факт за метрото в Сеул е, че много от станциите му са изключително дълбоко под земята. Понякога трябва да слезете с три или четири ескалатори, за да стигнете до влака!

Метрото в Москва

Метростанцията в Москва посреща средно на ден около 6.7 милиона пътници през 2014 г. - последната година, за която има данни. Това е забележително, само по себе си, но това, което е наистина красиво, са метростанциите в Москва.

Всъщност можете да отделите няколко дни, за да разгледате част от 206 станции на тази система, особено ако посетите града през студените зимни месеци.

Метрото в Ню Йорк

В метрото в Ню Йорк пътуват около 5.7 милиона души на ден през 2016 г., което я прави най-натоварената метросистема в Америка. Тук има 468 станции, с което то е лидер в света, но като цяло не се слави с най-добрата репутация.

Например, знаехте ли, че строителството на наскоро отворената линия на Second Avenue Subway отне почти столетие?

Метрото в Хонконг

Хонконг е едно от най-гъсто населените места в света. Което е важен факт, предвид, че има осмото най-натоварено метро, независимо от това колко малка е картата на подземната система.

Тук има само 12 линии и 68 станции, по които пътуват около 4.69 млн. души всеки ден. Освен това е претъпкано по всяко време на деня.

Метрото в Мексико Сити

Испанският език може да бъде вторият най-говорим език в света, но само един град в испаноезичния свят има система за метрото, която се нарежда сред най-натоварените в света.

В столицата Мексико около 4.4 милиона пътници на ден използват системата, която има 195 станции и 12 линии. Тя е забележителна, тъй като е оцеляла от масовото земетресение, което разтърси Мексико Сити през 1985 г.

Също така е интересен факт, че е едната от само две американски метросистеми в списъка.

Метрото в Париж

Парижкото метро е втората най-натоварена метросистема в Европа, след Москва - и по-точно преди по-широко популярната лондонска. През 2014 г. парижкото метро отчита среднодневно 4.16 милиона пътници, което е около 40% повече от Лондон за същия период от време.

Това метро е едно от най-гъстите - всички 245 станции са построени в рамките на 34 квадратни мили. Метрото в Париж е гъсто и е обширно, което означава, че може да ви заведе до почти всички важни туристически атракции на града, включително Айфеловата кула, катедралата Нотр Дам и Лувъра. 

Източник: profit.bg

коментари

Добави своя коментар