Най-студените и най-горещите места на планетата

  08 Февруари 2019, 19:13     0

Рейтинг на най-студените и най-горещите места в света беше съставен от журналисти от британското издание The Independent. Тези екстремни кътчета от планетата Земя не се препоръчват на туристи любители без специална подготовка и екипировка. 

На първо място в рейтинга на най-студените големи градове е посочен Улан Батор (столицата на  Монголия). Тук температурата през януари рядко се вдига повече от минус 16 по Целзий. 

Фаворит в класацията на най-горещите места на планетата е националният парк "Долината на смъртта" в Калифорния, САЩ. Именно тук е била регистрирана най-високата температура на въздуха - през лятото тя достига 47°C.

В списъка на най-студените места влизат още антарктическата станция "Восток", която се използва от Русия. През лятото средната месечна температура тук е минус 32 градуса. Районът на станцията освен това се смята и за едно от най-сухите места на Земята. 

На следващото място е град Верхоянск (Русия) - той е известен с огромната разлика в температурите през зимните и летните месеци. През зимата студът тук е до минус 48 градуса, а през лятото е жега до 30 градуса по Целзий.

Другите най-студени места в рейтинга са планината Денали (Аляска, САЩ), град Фрейзър (Колорадо, СШЩ), село Снаг (Канада), Якутск (Русия) и хребетът Роджър (Монтана, САЩ).

В рейтинга на най-горещите места влизат вулканичната местност със солни образувания и киселинни източници Далол (Етиопия). Специалистите смятат, че именно тя има най-високата стредна температура на въздуха сред всички населени места на Земята. Не по-хладно е и в либийския град Ал Азизия, където през лятото температурата се вдига до 48 градуса.

Също така сред най-горещите места в света са пустинята Деште Лут (Иран), населеният пункт Тират Цви (Израел), град Тамбукту (Мали), провинция Кебили (Тунис), оазисът Хадамес (Ливия) и град Бендер Махшехр (Иран)./pochivka.blitz.bg

коментари

Добави своя коментар