Събития

Венеция въвежда еднодневни билети за туристи

   
Венеция въвежда еднодневни билети за туристи

От тази седмица Венеция започва да таксува туристите си, които са на еднодневно посещение в града. Това е опит града да си вземе глътка въздух от огромния туристопоток. Нововъведението започва от 25 април, когато е официалният празник на Италия.

Желаещите да посетят Венеция, ще трябва да си купят билет от 5 евро. Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в света, като през 2022 г. в историческия център са пренощували 3,2 млн. посетители, предаде АФП. Градът е в списака на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1987 г. Площадът “Сан Марко” е едно от на-посещаваните места в града.

Целта на билетите е да се убедят туристите да идват в по-спокойни периоди. Първоначално билети ще се изискват само за 29 натоварени дни през 2024 г., предимно през уикендите от май до юли. Кметът на Венеция Луиджи Бруняро определи схемата на града като "експеримент, който се прави за първи път в света". "Целта ни е да направим Венеция по-привлекателна за живеене", каза той по-рано месеца.

Венеция и прилежащите ѝ малки островчета в Североизточна Италия, е смятана за един от най-красивите градове в света. Неслучайно ЮНЕСКО я определя като “архитектурен шедьовър”. Миналата година обаче ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в списъка на застрашеното културно наследство, като се позова на масовия туризъм, а също и на повишаването на нивото на водата, дължащо се на изменението на климата.

Венеция избегна този позор само след като местните власти приеха новата система за продажба на билети.

Идеята се обсъждаше отдавна, но многократно се отлагаше поради опасения, че ще намали сериозно приходите от туристи и ще застраши свободата на движение. По време на дебатите по плана през септември миналата година съветниците от опозицията определиха мярката като прибързана отстъпка пред ЮНЕСКО, която няма да има никакво въздействие.

През 2021 г. Венеция вече наложи забрана на огромните круизни кораби, от които ежедневно излизат хиляди еднодневни туристи, като ги пренасочи към по-отдалечено индустриално пристанище. Тя въведе и данък за посетителите, които пренощуват.

Кметът на Венеция обеща, че новата система ще бъде наложена с лекота и "без опашки", като отхвърли спекулациите, че градът ще инсталира бариери или турникети по улиците. Контрольорите ще бъдат разположени на главните входове на града и около тях, по-специално на гара Санта Лучия, и ще извършват внезапни проверки на посетителите.

Туристите, които нямат билет, ще бъдат поканени да си закупят такъв при пристигането си с помощта на местни оператори. Глобите ще са в размер от 50 до 300 евро.

Еднодневният билет е насочрн към невните туристи, които влизат в стария град между 8:30 и 16:00 ч. Освободени от таксуване ще са деца под 14 години, хора с уврежания, както и туристите, които са отседнали в хотелите в града.