Новини Събития

Чипровци посреща туристи за фестивала на чипровския килим

   
Чипровци посреща туристи за фестивала на чипровския килим

Тридневен фестивал на чипровския килим започва утре на централния площад "Чипровски въстание" в Чипровци, съобщи за БТА кметът на общината Пламен Петков.

В програмата на фестивала от 26 до 29 април са включени концерти на различни изпълнители, сред които фолклорен ансамбъл "Канатица" - София, Бойка Дангова, Костадинка Тачева, 100 кила, Юнона, танцов ансамбъл "Стрешер", оркестър "Балканци", оркестър "Вършец мюзик" и т.н.

На площада ще има изложение на чипровски килими и на продукти на местни занаятчии и производители. Ще бъдат направени демонстрации как се тъче килим на характерния чипровски стан, ще има презентации за килима с цел да се представи традицията в занаята, но и навлизането на съвременни мотиви в тъкаческите произведения. Производители и търговци ще покажат сувенири и различни продукти с мотиви от чипровски килим. Автори на книги за историята на килима и за северозападния край ще представят своите произведения.

По време на фестивала ще има детски конкурс за рисунка на открито с мотиви от чипровски килими и детско бягане за купата на община Чипровци. Ще бъде подредена изложба с чипровски килими, изработени от Райна Минчева по повод 100-годишнината от рождението й.

Кметът на Чипровци каза за БТА, че всички прояви от фестивала са безплатни за публиката. Той припомни, че чипровският килим е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство и мостри от него притежават много политици, дипломати и бизнесмени у нас и в чужбина. Килимът се тъче бавно на ръка, за производството му се използват само природни материали и багрила, а в него се вплита характерната за Чипровци шарка канатица. Знанията и уменията за изработването на килима се предават в семействата в Чипровци от стари на млади и така традицията продължава във времето. Настоящият фестивал е девети от 2014 година насам, като само през 2021 година не е провеждан заради пандемията.

От Историческия музей в Чипровци съобщиха за БТА, че притежават богата колекция от килими, изработени от 17-и век до днешни дни и много туристи от близо и далеч пристигат в града, за да я разгледат.