Новини

Ангелкова: Български хотелиери може и да не си вземат парите от "Томас Кук" за лятото

   
Ангелкова: Български хотелиери може и да не си вземат парите от \

Български хотелиери може и да не си вземат парите от обявилия несъстоятелност британски туроператор "Томас Кук" за туристите, обслужени през летните месеци. Причината е, че гаранционният фонд във Великобритания покрива загуби само от датата на обявяване на фалита и за туристите, които към тази дата са на почивка, а "Томас Кук" се разплаща с хотела 60 дни след края на почивката. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след среща с представители на туристическия бизнес в България за изясняване на мащабите на очакваните загуби.

Проучва се възможността българските хотелиери да заведат колективен иск, както и дали съществува фонд за обезщетение на дребните кредитори, към който те да се обърнат, добави министърът.

"Загубите възлизат на доста милиони левове и това ще създаде огромни затруднения в сектора", заяви министърът. Тя прогнозира, че със сигурност фалитът на "Томас Кук" ще повлияе и на зимния сезон, както и на лято 2020, за което сега вече се водят преговори.

В министерството вече е сформирано звено за контакт по казуса "Томас Кук", което да е на разположение 24 часа в денонощието.

В момента в България пребивават 5940 туристи, пратени от "Томас Кук" и негови поделения.

Ангелкова увери, че министерството следи какво се случва и на други пазари - германския, полския, холандския, френския. По думите й поделенията на "Томас Кук" в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние, докато в Холандия също е обявен фалит. Тя описа ситуацията като "тревожна и динамична".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати