Новини

Одобриха актуализирана стратегия за развитие на туризма до 2030 г

Правителството одобри на Актуализирана стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. и план за действие към нея за периода 2017-2020 г. Целта на стратегията е да осигури трайна конкурентоспособност на България като туристическа дестинация. Тя представлява детайлизиран модел за развитие на туристическата индустрия, както и нужните управленски и административни действия на пазара, които да осигурят устойчиво развитие на сектора в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Актуализираната стратегия за устойчиво развитие на туризма е обезпечена с план за реализирането й до 2020 г. с конкретни времеви параметри за изпълнение. Планът за действие позволява предприемане на конкретни действия и мерки за стимулиране на устойчивия ръст в туризма. Като резултат от прилагането на Актуализираната национална стратегия през 2030 г. отличителните характеристики на България като туристическа дестинация ще бъдат: - туристическа дестинация с висококачествен туристически продукт, удовлетворяващ целевите потребители, с конкурентоспособно съотношение между качество и цена; - популярна туристическа дестинация за пътувания в четирите сезона, с добър имидж на туристическия пазар, разпознаваема и предпочитана от българските и чуждестранните туристи;

 31 Януари 2018, 15:13    0

НАП с денонощни проверки в зимните курорти

Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото ѝ са извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат, съобщава economic.bg. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10% от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец. Припомняме, че инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища.

 31 Януари 2018, 13:49    0

Чужденец обра българин на Боровец

Чуждестранен турист е задържан за извършена кражба в курорта Боровец. Около 9:00 часа на 29 януари в полицейския участък в комплекса е получен сигнал за извършена кражба на мъжка шуба от нощно заведение, в която според жертвата, е имало над 3000 лева и карти за бензиностанция.

 30 Януари 2018, 12:06    0

Ангелкова: Работим заедно в екип с Гърция, за съвместни туристически продукти

С министъра на туризма на Гърция Елена Кунтура обсъждахме възможността за съвместни туристически продукти по отношение на далечни пазари, включително Китай, защото туристите от тази страна искат да посетят няколко държави, идвайки в Европа. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Дарик радио. „Ето защо е добре да обединим усилията си. Със Сърбия също имаме вече протокол за сътрудничество и създаване на такива съвместни продукти“, коментира още тя,

 27 Януари 2018, 16:41    0

Водолази откриха най-голямата подводна пещера в Мексико (ВИДЕО)

Най-голямата подводна пещера в света е открита от група водолази в Мексико във водите край полуостров Юкатан. Оказа се, че тя пази ценна информацияза историята на маите, пише peika.bg. Последните 10 месеца изследователска група се е посветила на обширно проучване, наречено „Големия воден проект на маите“ . Целта му е да опази водните ресурси, както и природното и културно наследство под полуостров Юкатан.

 26 Януари 2018, 16:44    0

Спасиха двама изгубени сноубордости

Двама сноубордисти са били спасени от екипи на Планинската спасителна служба (ПСС) през изминалото денонощие. Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец. Спасителите съветват неопитните скиори и сноубордисти да не излизат извън пистите и да не навлизат в лавиноопасни зони.

 24 Януари 2018, 20:43    0

Екстремни приключения за лятото

Дайвингът е едно от лицата на екстремния туризъм. Той разкрива тайните на подводния свят и учи организма ви на самоконтрол. Няколко урока по дайвинг ще ви осигурят незабравимо приключение в дълбините на един по-различен свят. За да се практикува обаче, се изискват добро здраве, да можете да плувате и бързо да се адаптирате към средата. За да го се впуснете в такова приключение, трябва да преминете специален курс на обучение. При първите си гмуркания в открити води пък ще бъдете придружени от професионалисти.

 24 Януари 2018, 19:58    0

КЗП започва масирани проверки в зимните курорти

В разгара на зимния сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) засилва контрола върху туристическите обекти в планинските курорти, съобщи председателят Димитър Маргаритов по БНТ - Благоевград. „От днес имаме много сериозно уплътняване на присъствието. Ако говорим конкретно за Банско, осем са нашите екипи, които вече работят там на терен. Те проверяват основно хотели и ресторанти. Вече сме извършили през миналите седмици проверки на информационната среда, в която функционират съоръженията и ски пистите”, допълни Маргаритов.

 23 Януари 2018, 13:18    0

Най-богатият китаец има над 50 млрд. долара

Китайският интернет гигант Tencent Holdings разполага с една от най-големите пазарни оценки и най-големите мрежи от интернет потребители в света. Председателят на компанията Ма Хуатенг вече може да се похвали и с ново постижение – неговото лично състояние надхвърли стойност, която никой друг китаец не е постигал досега. Личното богатство на Хуатенг е надхвърлило 50 млрд. долара за първи път в петък, според изготвяната в реално време класация на милиардерите на Forbes.

 23 Януари 2018, 09:32    0

Законодателни промени може да наложат единни визии за всички курорти

След като бъде приета втората част от промените в Закона за туризма визия за всички курорти може да влезе в сила. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на проекта за визията на всички морски курорти. Министърът поясни, че във втория пакет промени в Закона за туризма ще се регламентира статутът на националните курорти.

 22 Януари 2018, 15:17    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >>