Обяви

Наплив за работа в Англия

нтересът за работа във Великобритания от страна на българи остава огромен, въпреки решението за излизане на страната от ЕС и неясното бъдеще на работещите там. Хиляди българи чакат с месеци оферти за работа, показва допитване сред водещи посредници у нас, които изпращат хора на Острова, пише "Труд". Лицензирани фирми от София, Пловдив и Варна отчитат рекорден интерес на желаещи за работа в селското стопанство, услугите и строителството в Англия. „На ден правим по над 20 индивидуални интервюта и работим без лятна почивка. Преценяваме здравословното и семейното състояние на хората, квалификацията и нивото на английски език“, признават от столична компания. Колегите им край морето уточняват, че минималната ставка за един час работа на Острова в момента е 6,5 паунда, а за работници над 25 години парите на час са минимум 7,2 паунда, което е над 16 лева. Сътрудници на фирма от Пловдив коментират, че получават множество запитвания за условията в Англия и от българи, върнали се от гурбет от Гърция и Испания, които търсят по-високи доходи в други страни. На въпрос колко средно може да изкара работник в аграрния сектор на страната, експерти изчисляват субективно, че минимумът на месец започва от над 2500 лева по формулата 160 работни часа за 30 дни по 7,2 паунда, което прави малко над 1150 английски лири.

 05 Август 2016, 09:19    0

Липсват кадри за зимния сезон на Банско

За проблем с липсата на достатъчно подотвени и квалифицирани кадри в сферата на туризма алармираха хотелиери и ресторантьори в курорта Банско, съобщава "Стандарт". В града под Тодорка и в съседната община Разлог за зимния сезон се търсят почти 5000 души, които да работят и да обслужват нашите и чуждите туристи. „Не трябва да крием проблема, а да търсим решението му. Факт е, че най-добрите бягат в чужбина, предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Липсата на добро и качествено обслужване води до отлив на гости в нашия курорт. Няма как да си недоволен от обслужването и пак да се върнеш на същото място", споделят представители на туристическия бизнес в Банско. Няма как да задържим млади и кадърни хора, които са прекрасни бармани и сервитьори, след като получават в Западна Европа с пъти по-високи възнаграждения, допълват те. Но признават, че държавата се опитва да реши проблема с въвеждането на дуалното обучение, с непрекъсната връзка между бизнес и образование. За да има достатъчно подготвени кадри за туризма, който носи много приходи в държавната хазна.

 04 Август 2016, 16:50    0

500 свободни работни места за българи в Германия

В Германия има над 500 работни места за българи, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта, пише ПИК. Близо 300 професионални шофьори за превози на близки и далечни разстояния търсят работодатели от германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Офертите им са публикувани на EURES сайта на Агенцията по заетостта. Засилен интерес на германски работодатели към българския трудов пазар през последните месеци се наблюдава и в други професионални направления. Над 50 са офертите за компютърни специалисти - програмисти, администратори, графици и други. Германските компании се нуждаят и от квалифицирани технически специалисти. На EURES сайта на агенцията са публикувани над 100 работни места за електротехници, специалисти по мехатроника и електроника, работници по монтаж и поддръжка на газови, ВиК и отоплителни инсталации, на климатични, санитарни и енергийни инсталации, електромонтьори, бояджии и др. Традиционно се търсят специалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството като готвачи, помощник-готвачи и сервитьори. Очаква се обявяване на още оферти, които ще бъдат насочени към зимния туристически сезон. Една от веригите за бързо хранене в Германия променя концепцията си и въвежда сервиране за клиентите си, поради което търси млади хора за работа в Мюнхен. Освен работа в Германия на EURES сайта на агенцията се предлагат оферти за различни професии и от Чехия, Хърватия, Словакия, Дания, Великобритания, Литва, Испания и България.

 15 Юли 2016, 16:19    0

338 хил. свободни работни места в туризма

По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 г. общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил. Заетите в сектора и свързаните индустрии са 11% от всички работни места в България, което свидетелства, че тези проблеми касаят огромен брой хора и са важни за цялата ни икономика. Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на дискусията „Да! На българските региони“, съобщава economic.bg. Тя посочи, че проблемът с кадрите не може да бъде решен за една или две години, но е важно да се постави основата и да се набележат мерките, които в дългосрочен план да дадат резултат. Вече е създаден и работи Междуведомствен съвет за кадрите в туризма към министъра на туризма. „От ключово значение за развитие на туристическия сектор са подготвените и квалифицирани кадри“, заяви още Георгиева. Заместник-министърът на туризма уточни, че решаването на проблемите на туризма са много важни не само за стопанското развитие, но и за устойчивия растеж на регионите. Туризмът все по-категорично се превръща в двигател за преодоляване на дисбаланса между тях и за осигуряването на заетост в по-слаборазвитите части на страната. Тя подчерта, че се очертава изключително активен летен сезон и изборът на Бургас за място на дискусията е знаково, защото е не само един от символите на летния туристически продукт, но и пример за устойчиво развитие на цял един регион. За 2015 г. в област Бургас са пренощували общо над 1,3 млн. туристи, което е 3% ръст спрямо 2014 г., като при броя на българските граждани увеличението е над 15%. За първите 4 месеца на 2016 г. пренощувалите туристи в областта са с над 20% повече. „Още по-радващо е, че регионът се оказва атрактивна туристическа дестинация за чуждестранни туристи и извън летните месеци, като за същия период на 2016 г. този скок е около 45%“, обобщи Ирена Георгиева. В дебатите участваха също министърът на икономиката Божидар Лукарски, заместник-социалният министър Деница Сачева, и кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, председателят на КРИБ-Бургас Стоян Караненов и др.

 21 Юни 2016, 18:35    0

Падат ограниченията за работа в Швейцария

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, напомни Министерството на труда и социалната политика. На 31 май 2016 г. завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен в протокол към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г. С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда). От 1 юни 2016 г. отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора. От 1 юни 2016 г. за българските граждани не се изискват разрешения за работа и отпадат т.н. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване). Така за гражданите на България и Румъния от сряда ще важат същите правила, както за останалите държави от ЕС (без Хърватия). При краткосрочна заетост в Швейцария - тоест до три месеца, от българските граждани няма да се изисква разрешение за пребиваване. Работникът обаче трябва да се регистрира онлайн за работата поне осем дни преди началото на заетостта. Тези, които ще работят за срок, по-дълъг от три месеца, занапред сами ще носят отговорността да извършат адресната си регистрация в общината по местоживеене и да предприемат необходимите стъпки, за да получат съответното разрешение за пребиваване. Повече подробности могат да бъдат намерени тук.

 30 Май 2016, 22:48    0

Недостиг на готвачи и спасители по морето

Остър дефицит на квалифицирани кадри по българското Черноморие в началото на сезона изпитват собствениците на хотели. Една от причините за проблема е отварянето на трудовите пазари в Европа, което дърпа най-добрите кадри от пазара. Друг проблем е ниското заплащане у нас, съобщава economic.bg. "Докато наемем един добър майстор в кухнята, от съседния хотелски комплекс буквално ни го крадат с оферта за по-високо заплащане", оплакват се от бранша. Стартовата заплата за начинаещи главни готвачи у нас е не по-малко от 1500 лева, а най-добрите кулинари взимат над 2500 лева. "Има истински бум в заявките за персонал в туризма, търсят се най-много готвачи, спасители, камериерки, администратори", заяви шефът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Труд". Хотелиери и ресторантьори набират хора за работа по морето и от съседните общини - Провадия, Дългопол, Долни чифлик, като наемат квартири за тях във Варна. Сервитьори и бармани взимат стартова заплата 600 лева плюс бакшиш или процент от оборота. Ниското заплащане е причина за липсата на кандидати за обслужване на масите за ол инклузив. 500 лева е заплащането на камериерките, но бонусът са храна и безплатен транспорт до курортите. Това лято спасителите на басейн вземат със стотачка отгоре и заплатата им става 700-800 лева, а на плажа получават още по-високо възнаграждение. Изискването към кадрите по морето включва задължително владеене на поне два езика-руски и немски, а познанията по английски и най-вече по румънски се считат за голямо предимство. Проблемът в туризма продължава да обикаля редица кръгли маси, но решение за него все още няма.

 28 Май 2016, 15:52    0

Търсят се 4000 работници по морето за лятото

Повече от 4 хиляди служители не достигат тази година за летния туристически сезон. Проблемът с кадрите изниква преди началото на всеки сезон. Има коректни хотелиери, които осигуряват на служителите си заплащане и през зимата, за да могат да разчитат на тях през летните месеци, но има и такива, които сменят работниците си всеки сезон, създали са си лошо име и страдат, че не могат да намерят работна ръка сега, коментира ситуацията преди старта на лятото Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред БНР. Като причина за ниското заплащане той посочи и евтиния продукт, който много хотелиери предлагат. "През последните години някак доброволно, на база на концепцията, която развива българския туризъм – за малки хотели, тесни коридори, малки стаи и бани, съгласно Наредбата за категоризацията, по-голямата част от хотелите - 92%, са построили малки неудобни хотели. Договорите са подписани за 61 дни през това лято и е изключително трудно да ангажираш някой с минимална заплата", коментира той. Заплащането започва от 400 лева и достига до 650 лева, посочи още Румен Драганов.

 17 Май 2016, 09:15    0

Германия търси работници

Институтът за изследване на пазара на труда в Берлин публикува проучване, според което в момента в германия има 974 000 свободни работни места, става ясно от публикуваните данни на сайта на института. Цифрата от 974 000 свободни работни места е за първото тримесечие на годината и е с 26 000 повече от същия период на миналата година. Те обаче са разпределени доста неравномерно- в Западна Германия свободните места са 756, докато в Източна Германия са останалите. Най-търсените професии са лекари, IT специалисти и строителни работници. Според немски работодатели, гладът на икономиката от квалифицирани кадри продължава да е голям и вероятно ще остане и в следващите години. Най-много надежди за попълване на свободните работни места се възлагат на приток на квалифицирани специалисти от страните от Европейския съюз. Дават се и данни за емигрирали в страната хора от най-новата страна-членка- Хърватско, откъдето за миналата година са пристигнали 50 000 души.

 16 Май 2016, 18:29    0

САЩ набира 8000 български студенти за работа през лятото!

Българите предпочитани за стюарди на луксозни кораби. В най-студения щат заработката е най-висока, можеш да си направиш и селфи с индианец, пише standartnews.com. От началото на май първите ни студенти тръгват за бригади в САЩ. Най-много заминаващи ще има около 20 май, разказва Борислав Милков от проект "Световно образование". По данни на американското консулство тази година САЩ ще приеме приблизително същия брой български студенти, колкото и миналата - около 8000. Голяма част от тях са устремени към Аляска. В последните четири години има истински бум на български студенти, заминаващи на бригади в Аляска. А заминеш ли веднъж, сърцето ти остава там - затова отиваш отново, докато имаш право да участваш в програмата Work & Travel. Това е и щатът, за който се заминава най-рано - българите, които ще работят там, ще тръгнат буквално след празниците, разказва Милков. "Ако преди четири години ги плашеше разстоянието, сега студентите ни буквално започнаха да се влюбват в този щат. Разочарованите са малко и това са главно хора, които отиват за купона - а на Аляска изборът от развлекателни заведения и барове е доста по-малък", твърди той. Противно на представата ни за студ и снегове, температурите в Аляска през този сезон са около 20-25 градуса. Това се приема за доста по-добър вариант от Източното крайбрежие, където живакът гони 40 градуса през лятото. Българите, които отиват там, работят основно за един работодател - на-голямата компания за круизни кораби в щата, която държи и повечето хотели там. Нашите сънародници обслужват точно пасажерите на корабите, когато отседнат в хотелите на брега. Работят като сервитьори и камериери, а тези с по-добър английски успяват да се сдобият и с работа на рецепциите на хотелите. Заработката там е много по-висока от другите щати - тръгва от 9 долара и може да достигне до 15. При това младежите работят на пълна заетост, не както на някои други места, тъй като местата в хотелите са разпродадени месеци по-рано през круизните пакети. В допълнение към работата компанията, за която се трудят, им организира и поредици от мероприятия за запознаване с американската култура. Някои от тях не могат да бъдат видени другаде - например посещение в индиански резерват. Правят им също барбекюта и разходки по глетчерите, както и надпревари с кану. "Връщат се обикновено много обогатени от преживяното", разказва Милков. Много българи тази година ще работят и по Източното крайбрежие, което е на второ място като търсена от студентите дестинация. Значителна част от младежите ни там работят като стюарди в луксозните автобуси до Манхатън - проверяват билетите и продават на пътниците закуски и напитки в рамките на пътуването, което трае около два часа и половина. Това им дава доста възможности за комуникация и за развиване на английския език, разказва Милков. По неговите думи мнозина избират тази работа и заради възможностите да срещнат тв и кинозвезди, които имат къщи там. Плюс е и културната програма, която е свързана с разглеждане на забележителностите на Ню Йорк. Тази година изпращаме като стюарди 50 младежи и девойки, което е с 20% повече от миналата. Работодателят е дал изрично по-голяма заявка за бг студенти, тъй като са останали удовлетворени от работата им. Места като Охайо и Минесота пък са идеалното място за бригада, ако пътувате с цяла група и не искате да се делите. Това е добър вариант и за студенти с различни нива на английския, тъй като по-добрите "издърпват" останалите и им помагат при комуникацията. Работата там е предимно в големите увеселителни паркове, като младежите се настаняват най-често в общежития с хора от други държави - тази година например има много руснаци и сърби. Това е идеалната среда не само за усъвършенстване на езика, а и за създаване на нови контакти. Плюс за работещите там е възможността да ползват безплатно атракциите в увеселителните паркове през целия период на престоя си. На студентите се провеждат и много тиймбилдинги, като ги разделят на групи и им организират различни игри. Правят се и кулинарни вечери, като всеки трябва да готви характерните за страната си ястия.

 06 Май 2016, 08:36    0

1800 свободни работни места

Още 1 800 свободни работни места обявиха 279 работодатели на 19 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта, през втората половина на април. 2 242 търсещи работа лица се срещнаха с представителите на реалния сектор, за да се запознаят с техните предложения за работа, съобщава economic.bg. 8 общи трудови борси организира Агенцията по заетостта в градовете Петрич, Котел, Велики Преслав, Ямбол, Кнежа, Мадан, Видин и Асеновград. Над 410 свободни работни места обявиха 126 работодатели. Предложенията на първичния пазар на труда бяха представени пред повече от 1 000 търсещи работа лица. Те са в областта на селското и горското стопанство, строителството, машиностроенето, хранително-вкусовата и преработвателната промишленост, дървообработващата и шивашката промишленост, както и в сферата на услугите, хотелиерството и ресторантьорството. Търсят се сервитьори, бармани, готвачи, главни счетоводители, продавач-консултанти, кроячи, шивачи, гладачи, машинни оператори, работници строителство, трактористи, общи работници, както и електротехници, шлосери, стругари, фрезисти, оператори на металорежещи машини с ЦПУ, заварчици, строителни инженери, технически ръководители, технически сътрудници с Autocad и др. През втората половина на април се проведоха 2 специализирани трудови борси в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството – в градовете Девин и Бургас. 50 работодатели обявиха близо 300 свободни работни места както от областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, така и от областта на банковия, застрахователния и кредитния сектор, търговията, мобилните комуникации и др. Над 240 лица, търсещи работа в бранша, посетиха трудовите борси. Обявените свободни работни места са за сервитьори, готвачи, бармани, пиколо, администратори, помощник-готвачи, спасители, камериерки, банкови служители, застрахователни агенти и консултанти, кредитни експерти, техници, продавач-консултанти, касиери и др. 5 специализирани трудови борси – за младежи, се проведоха в градовете Търговище, Шумен, Раковски, Перник и Момчилград. Обявените близо 450 свободни работни места са от сферата на промишлеността – производство на гумени съединения за автомобили, шивашка промишленост, производство на безалкохолни напитки, производство на електрически съоръжения, преработваща промишленост, а също така и от сферата на търговията, ресторантьорството, строителството и услугите. 57 работодатели споделиха своите изисквания и спецификата на работните места, които предлагат, пред повече от 520 търсещи работа младежи. Набират се кадри за следните позиции: обслужващи работници производство, машинни оператори на монтажен конвейер, пакетировачи, мотокаристи, кухненски работници, готвачи, сервитьори, камериери, работници консервиране, работници сглобяване детайли, машинни оператори, работници товаро-разтоварна дейност и др. През втората половина на април Агенцията по заетостта проведе две специализирани трудови борси – за продължително безработни лица и лица над 50 г., в градовете Харманли и Велинград. В тях се включиха 24 работодатели, които обявиха 296 свободни работни места за длъжности в сферата на селското стопанство, промишлеността и ресторантьорството. Борсите посетиха 273 лица, търсещи работа. В края на април се проведе и една трудова борса – специализирана в сферата на промишлеността, в гр. Карлово. 16 работодатели обявиха 321 свободни работни места. В сферата на машиностроенето и металообработването са обявени общо 274 работни места за машинни оператори, инженери, работници сглобяване на детайли, стругари, настройчици на металообработващи машини, фрезисти, електромонтьори, монтажници на сложни изделия. В сектора лека промишленост са заявени 25 работни места за машинни оператори шиене, гладачи и контрольори качество. Трудовата борса посетиха 134 търсещи работа лица от община Карлово и община Сопот. Една специализирана трудова борса, насочена към ромската общност, организира Агенцията по заетостта през последната седмица на април в гр. Ветово. 9 работодатели, представители на отрасъл минна промишленост – производство на каолин, на шивашкото производство, както и от сферата на горското стопанство и комуналните дейности, обявиха 16 свободни работни места пред 70 търсещи работа лица. Обявените свободни позиции на първичния пазар са за електротехници, работници в спомагателно производство, общи работници, шивачки на дамско и мъжко облекло. През май 2016 г. Агенцията по заетостта планира провеждането на 16 трудови борси. В рамките на месеца ще бъдат организирани 8 общи трудови борси, 5 младежки трудови борси, 1 трудова борса, ориентирана към продължително безработни лица и лица над 50 г. и 2 – насочени към ромската общност.

 28 Април 2016, 22:36    0