Обяви

Фирми масово мамят за работа в чужбина. Как да ги разберете?

Българското законодателство забранява на фирмите посредници да изискват каквито и да е суми от търсещите работа лица, пише economic.bg. Искането на различни суми под формата на такси и други услуги при оферти за осигуряване на работа в чужбина е един от най-сериозните белези за измама. Това съобщават от Главна инспекция по труда и дават няколко знака, че ви заблуждават при намирането на работа в чужбина.

 16 Септември 2017, 12:33    0

Масово по морето работят без трудови договори и без уточнено заплащане

Сериозен ръст на всички основни нарушения по трудови правоотношения отчиа Инспекцията по труда след проверките си по морските курорти. Масово се работи без сключен писмен трудов договор, без разпределено работното време и с неуточнено заплащане на труда, съобщиха от пресслужбата на агенцията. В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки. Нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са общо 900, по заплащането на труда - 360, а случаите на работа без трудов договор са 247.

 13 Септември 2017, 16:25    0

3000 украйнци и молдовци работят по морето ни

Близо 3000 чужденци работят по морските ни курорти. Половината от тях са от Украйна, следват тези от Молдова. С последните изменения в Закона за трудовата миграция значително се улесни вносът на работна сила за сезонна заетост в рамките на до 90 дни за секторите "Туризъм" и "Селско стопанство". По настояване на бизнеса и заради липсата на български работници се позволи на кандидатите за работа, които идват от държави извън Европейския съюз да не показват дипломи и документи за квалификация.

 18 Юли 2017, 16:16    0

Рисковете при сезонна работа за бране на горски плодове в Швеция

Няколкостотин сезонни работници се очаква да заминат и тази година на работа в Швеция за участие в кампанията за бране на боровинки, пише moreto.net. В тази връзка Агенция по заетостта обръща внимание на следното: Като гражданин на страна-членка на ЕС можете свободно да пребивавате в Швеция за период до три месеца и да започнете веднага работа. Не се изисква разрешение за работа.

 30 Юни 2017, 15:38    0

Липсата на кадри по морето се задълбочава

Проблемът с работната ръка по българското Черноморие става осезаем. Хотелиери търсят персонал почти за всички позиции – камериерки, пикола, сервитьори, бармани, готвачи, преводачи, аниматори, показва проверка на “Труд”. “Причините за недостига на работна ръка са ниските заплати и кратката заетост. Предлагат се между 500-600 лв. за нискоквалифициран труд, 600-700 лв. за рецепцията, където трябва и чужд език”, заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. По думите му недостигът в ръководните позиции по Северното Черноморие е около 10%. На юг бизнесменът Веселин Налбантов, който е един от големите хотелиери в Слънчев бряг и заместник-председател на Съюза на собствениците описва ситуацията така: “Казал съм да наемат всичко, което мърда. Да, даваме 600 лева за почистване, но за хора в пенсионна възраст този доход може да е добра добавка към пенсията”. Налбантов е категоричен, че на ръководни кадри се предлагат заплати от 1500 до 2000 лева, но и там има проблем с намирането им.

 14 Юни 2017, 21:41    0

871 души от Украйна, работят по българското Черноморие

922 граждани на трети страни (държави извън ЕС – бел.ред.) са регистрирани в Агенцията по заетостта като сезонни работници в сферата на туризма и ресторантьорството у нас от началото на годината. Това се разбира от писмения отговор на депутатски въпрос към социалния министър Бисер Петков,

 12 Юни 2017, 19:17    0

Недостиг на персонал по морето

Хотелиерският бранш изпитва глад за камериерки и общи работници по морето. Малко преди старта на летния сезон редица хотели и ресторанти имат проблем с намирането на персонал.

 30 Май 2017, 15:15    0

5000 студенти на бригада в САЩ

Oколо 5000 наши студенти ще стегнат куфарите тази година и ще заминат на бригада в САЩ, пише "Монитор", като цитира данни от програмата Work and Travel, която изпраща курсистите отвъд Океана през летния сезон.

 29 Май 2017, 11:20    0

Обява за работа побърка гърците

Обява за работа публикувана в местен вестник в Скопелос за неквалифицирани работници взриви социалните мрежи. По-конкретно, съгласно Скопелос новини, се търси се неквалифициран работник за работа в таверна на острова със заплата 1500 евро чисто.

 12 Май 2017, 19:23    0

Германия и Холандия предлагат работа

Наденици по оригинална немска рецепта ще правят нашенци в Германия. Ако спечелят мястото на месари, те ще получават по 3000 лева на месец, става ясно от сайта на европейската мрежа за трудова заетост. Работниците трябва да имат опит в работата с шприц наденица и познания по немски език.

 05 Май 2017, 15:24    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >>