Обяви

3 800 евро заплата за български ИТ специалисти в Германия

По 3 800 евро заплата месечно получават българските инженери и ИТ специалисти, заминали да работят в Германия. Това показват данните на Агенцията по заетостта за първите шест месеца на годината, изготвени за Economic.bg. Агенцията е посредник при намирането на работа на българските специалисти, а обявите се публикуват на сайта ЕURES.bg. На него най-много работни места са обявени в Германия, Франция, Чехия, Швеция и Австрия. Тези позиции са отворени за гражданите на всички страни от ЕС и Швейцария.

 20 Август 2016, 11:08    0

Наплив за работа в Швейцария

Швейцария се очертава като новата любима деситнация на българите за работа и живот в чужбина. Това става ясно по нарастващия брой на нашенците, които са получили разрешение за пребиваване в страната. Към днешната дата те са двойно повече в сравнение с май и юни тази година, съобщи Швейцарското радио и телевизия. 585 българи и румънци са получили разрешение за постоянно пребиваване, а 656-има - за временно. Увеличението се дължи на премахването на трудовите квоти за България и Румъния от юни, което отменя ограниченията за работници от двете страни. Единственото условие е подписан трудов договор от поне един член на семейството. Остава обаче предпазната клауза, че ако се увеличи имиграцията, квотите може да се върнат.

 14 Август 2016, 13:50    0

Наплив за работа в Англия

нтересът за работа във Великобритания от страна на българи остава огромен, въпреки решението за излизане на страната от ЕС и неясното бъдеще на работещите там. Хиляди българи чакат с месеци оферти за работа, показва допитване сред водещи посредници у нас, които изпращат хора на Острова, пише "Труд". Лицензирани фирми от София, Пловдив и Варна отчитат рекорден интерес на желаещи за работа в селското стопанство, услугите и строителството в Англия. „На ден правим по над 20 индивидуални интервюта и работим без лятна почивка. Преценяваме здравословното и семейното състояние на хората, квалификацията и нивото на английски език“, признават от столична компания. Колегите им край морето уточняват, че минималната ставка за един час работа на Острова в момента е 6,5 паунда, а за работници над 25 години парите на час са минимум 7,2 паунда, което е над 16 лева. Сътрудници на фирма от Пловдив коментират, че получават множество запитвания за условията в Англия и от българи, върнали се от гурбет от Гърция и Испания, които търсят по-високи доходи в други страни. На въпрос колко средно може да изкара работник в аграрния сектор на страната, експерти изчисляват субективно, че минимумът на месец започва от над 2500 лева по формулата 160 работни часа за 30 дни по 7,2 паунда, което прави малко над 1150 английски лири.

 05 Август 2016, 09:19    0

Липсват кадри за зимния сезон на Банско

За проблем с липсата на достатъчно подотвени и квалифицирани кадри в сферата на туризма алармираха хотелиери и ресторантьори в курорта Банско, съобщава "Стандарт". В града под Тодорка и в съседната община Разлог за зимния сезон се търсят почти 5000 души, които да работят и да обслужват нашите и чуждите туристи. „Не трябва да крием проблема, а да търсим решението му. Факт е, че най-добрите бягат в чужбина, предпочитат да работят зад граница за по-високи възнаграждения. Липсата на добро и качествено обслужване води до отлив на гости в нашия курорт. Няма как да си недоволен от обслужването и пак да се върнеш на същото място", споделят представители на туристическия бизнес в Банско. Няма как да задържим млади и кадърни хора, които са прекрасни бармани и сервитьори, след като получават в Западна Европа с пъти по-високи възнаграждения, допълват те. Но признават, че държавата се опитва да реши проблема с въвеждането на дуалното обучение, с непрекъсната връзка между бизнес и образование. За да има достатъчно подготвени кадри за туризма, който носи много приходи в държавната хазна.

 04 Август 2016, 16:50    0

500 свободни работни места за българи в Германия

В Германия има над 500 работни места за българи, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта, пише ПИК. Близо 300 професионални шофьори за превози на близки и далечни разстояния търсят работодатели от германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Офертите им са публикувани на EURES сайта на Агенцията по заетостта. Засилен интерес на германски работодатели към българския трудов пазар през последните месеци се наблюдава и в други професионални направления. Над 50 са офертите за компютърни специалисти - програмисти, администратори, графици и други. Германските компании се нуждаят и от квалифицирани технически специалисти. На EURES сайта на агенцията са публикувани над 100 работни места за електротехници, специалисти по мехатроника и електроника, работници по монтаж и поддръжка на газови, ВиК и отоплителни инсталации, на климатични, санитарни и енергийни инсталации, електромонтьори, бояджии и др. Традиционно се търсят специалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството като готвачи, помощник-готвачи и сервитьори. Очаква се обявяване на още оферти, които ще бъдат насочени към зимния туристически сезон. Една от веригите за бързо хранене в Германия променя концепцията си и въвежда сервиране за клиентите си, поради което търси млади хора за работа в Мюнхен. Освен работа в Германия на EURES сайта на агенцията се предлагат оферти за различни професии и от Чехия, Хърватия, Словакия, Дания, Великобритания, Литва, Испания и България.

 15 Юли 2016, 16:19    0

338 хил. свободни работни места в туризма

По данни от World Travel and Tourism Council през 2015 г. общият брой работни места у нас, пряко или косвено свързани с туризма, са 338 хил. Заетите в сектора и свързаните индустрии са 11% от всички работни места в България, което свидетелства, че тези проблеми касаят огромен брой хора и са важни за цялата ни икономика. Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на дискусията „Да! На българските региони“, съобщава economic.bg. Тя посочи, че проблемът с кадрите не може да бъде решен за една или две години, но е важно да се постави основата и да се набележат мерките, които в дългосрочен план да дадат резултат. Вече е създаден и работи Междуведомствен съвет за кадрите в туризма към министъра на туризма. „От ключово значение за развитие на туристическия сектор са подготвените и квалифицирани кадри“, заяви още Георгиева. Заместник-министърът на туризма уточни, че решаването на проблемите на туризма са много важни не само за стопанското развитие, но и за устойчивия растеж на регионите. Туризмът все по-категорично се превръща в двигател за преодоляване на дисбаланса между тях и за осигуряването на заетост в по-слаборазвитите части на страната. Тя подчерта, че се очертава изключително активен летен сезон и изборът на Бургас за място на дискусията е знаково, защото е не само един от символите на летния туристически продукт, но и пример за устойчиво развитие на цял един регион. За 2015 г. в област Бургас са пренощували общо над 1,3 млн. туристи, което е 3% ръст спрямо 2014 г., като при броя на българските граждани увеличението е над 15%. За първите 4 месеца на 2016 г. пренощувалите туристи в областта са с над 20% повече. „Още по-радващо е, че регионът се оказва атрактивна туристическа дестинация за чуждестранни туристи и извън летните месеци, като за същия период на 2016 г. този скок е около 45%“, обобщи Ирена Георгиева. В дебатите участваха също министърът на икономиката Божидар Лукарски, заместник-социалният министър Деница Сачева, и кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, председателят на КРИБ-Бургас Стоян Караненов и др.

 21 Юни 2016, 18:35    0

Падат ограниченията за работа в Швейцария

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, напомни Министерството на труда и социалната политика. На 31 май 2016 г. завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен в протокол към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г. С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда). От 1 юни 2016 г. отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора. От 1 юни 2016 г. за българските граждани не се изискват разрешения за работа и отпадат т.н. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване). Така за гражданите на България и Румъния от сряда ще важат същите правила, както за останалите държави от ЕС (без Хърватия). При краткосрочна заетост в Швейцария - тоест до три месеца, от българските граждани няма да се изисква разрешение за пребиваване. Работникът обаче трябва да се регистрира онлайн за работата поне осем дни преди началото на заетостта. Тези, които ще работят за срок, по-дълъг от три месеца, занапред сами ще носят отговорността да извършат адресната си регистрация в общината по местоживеене и да предприемат необходимите стъпки, за да получат съответното разрешение за пребиваване. Повече подробности могат да бъдат намерени тук.

 30 Май 2016, 22:48    0

Недостиг на готвачи и спасители по морето

Остър дефицит на квалифицирани кадри по българското Черноморие в началото на сезона изпитват собствениците на хотели. Една от причините за проблема е отварянето на трудовите пазари в Европа, което дърпа най-добрите кадри от пазара. Друг проблем е ниското заплащане у нас, съобщава economic.bg. "Докато наемем един добър майстор в кухнята, от съседния хотелски комплекс буквално ни го крадат с оферта за по-високо заплащане", оплакват се от бранша. Стартовата заплата за начинаещи главни готвачи у нас е не по-малко от 1500 лева, а най-добрите кулинари взимат над 2500 лева. "Има истински бум в заявките за персонал в туризма, търсят се най-много готвачи, спасители, камериерки, администратори", заяви шефът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Труд". Хотелиери и ресторантьори набират хора за работа по морето и от съседните общини - Провадия, Дългопол, Долни чифлик, като наемат квартири за тях във Варна. Сервитьори и бармани взимат стартова заплата 600 лева плюс бакшиш или процент от оборота. Ниското заплащане е причина за липсата на кандидати за обслужване на масите за ол инклузив. 500 лева е заплащането на камериерките, но бонусът са храна и безплатен транспорт до курортите. Това лято спасителите на басейн вземат със стотачка отгоре и заплатата им става 700-800 лева, а на плажа получават още по-високо възнаграждение. Изискването към кадрите по морето включва задължително владеене на поне два езика-руски и немски, а познанията по английски и най-вече по румънски се считат за голямо предимство. Проблемът в туризма продължава да обикаля редица кръгли маси, но решение за него все още няма.

 28 Май 2016, 15:52    0

Търсят се 4000 работници по морето за лятото

Повече от 4 хиляди служители не достигат тази година за летния туристически сезон. Проблемът с кадрите изниква преди началото на всеки сезон. Има коректни хотелиери, които осигуряват на служителите си заплащане и през зимата, за да могат да разчитат на тях през летните месеци, но има и такива, които сменят работниците си всеки сезон, създали са си лошо име и страдат, че не могат да намерят работна ръка сега, коментира ситуацията преди старта на лятото Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред БНР. Като причина за ниското заплащане той посочи и евтиния продукт, който много хотелиери предлагат. "През последните години някак доброволно, на база на концепцията, която развива българския туризъм – за малки хотели, тесни коридори, малки стаи и бани, съгласно Наредбата за категоризацията, по-голямата част от хотелите - 92%, са построили малки неудобни хотели. Договорите са подписани за 61 дни през това лято и е изключително трудно да ангажираш някой с минимална заплата", коментира той. Заплащането започва от 400 лева и достига до 650 лева, посочи още Румен Драганов.

 17 Май 2016, 09:15    0

Германия търси работници

Институтът за изследване на пазара на труда в Берлин публикува проучване, според което в момента в германия има 974 000 свободни работни места, става ясно от публикуваните данни на сайта на института. Цифрата от 974 000 свободни работни места е за първото тримесечие на годината и е с 26 000 повече от същия период на миналата година. Те обаче са разпределени доста неравномерно- в Западна Германия свободните места са 756, докато в Източна Германия са останалите. Най-търсените професии са лекари, IT специалисти и строителни работници. Според немски работодатели, гладът на икономиката от квалифицирани кадри продължава да е голям и вероятно ще остане и в следващите години. Най-много надежди за попълване на свободните работни места се възлагат на приток на квалифицирани специалисти от страните от Европейския съюз. Дават се и данни за емигрирали в страната хора от най-новата страна-членка- Хърватско, откъдето за миналата година са пристигнали 50 000 души.

 16 Май 2016, 18:29    0

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 >>