Организират конкурс „Мартеници от гайтан“

  12 Февруари 2018, 16:20     0

До 15-ти февруари всяко дете или младеж на възраст до 18 години ще може да се включи в конкурса на Етнографския музей на открито Етъра за изработка на мартеници от гайтан. Победителите ще бъдат оценявани за оригиналност на идеята, прецизна работа и сложност на изработката, съобщава travelbulgarianews.bg.

Etara

Имената на отличниците ще бъдат обявени на 1-ви март. С изделията на участниците ще бъде организирана и благотворителна изложба на 5-те март. Може би си мислите, че всяка плетена лента може да се нарече гайтан, но се оказва, че старият български занаят за изработка на цветни изделия от вълна си има свои правила.

Etara

От Етъра дават съвети как да познаете какво е гайтан. На първо място той задължително е изработен от вълна и има плоска основа и обла повърхност. Броят на нишките му обикновено  е 12, но могат да бъдат и 7,8 или 10. Технологията по изработката му е от 19-ти век. При зашиване на гайтаните се получавали много красиви украси за дрехи и бил използван както за дамските, така и за облеклата на господата и техните потури.

 

коментари

Добави своя коментар