Отлив на китайски туристи в Тайланд

  04 Октомври 2018, 22:00     0

Неприятностите, сполетели напоследък китайски туристи в Тайланд, може да струват на кралството загубата на пазар, който генерира 1,4 млрд. евро. приходи. За първи път е регистриран спад на китайски туристи в азиатската страна.

Туризмът носи една пета от приходите на тайландската икономика, а Китай е един от най-важните туристически пазари за страната. Наскоро китайското посолство в Банкок издаде предупреждение към китайците, пътуващи до Тайланд по време на празника "Златна седмица" в Китай през октомври. Това става, след като през август в тайландски курорти станаха шест инцидента с удавяне на китайски граждани.

Известно е, че Китай използва туризма като икономическо оръжие. Миналата година Южна Корея изпита гнева на Поднебесната империя заради приемането на своя територия на произведената в САЩ система за противоракетна отбрана THAAD.

Като ответна мярка Китай въведе нови разпоредби, засягащи бизнеса на онлайн туристическите агенции. Китайското министерство на културата и туризма поиска от онлайн доставчиците на туристически услуги да подобрят плановете си за спасяване при аварийни ситуации, да подобрят услугите на своите доставчици на място, да имат застраховка за отговорност и да защитят личната информация на клиентите си.


Гневът на Китай бе предизвикан от катастрофата с туристическа лодка в кайбрежните води на тайландския остров Пукет на 5 юли 2018 г., при която загинаха 47 китайски туристи.

Тайландското правителство и туристическата полиция си измиха ръцете, като обвиниха собствениците на туристическите лодки, че не са се вслушали в предупреждението за времето.

След инцидента 7300 резервации за хотелски стаи за юли и август бяха отменени от китайски туристи и вълната продължава. Анулациите на хотелските стаи се оценяват на 10-15% от общия туристически бизнес в Пукет.

Това се потвърждава и от данните на ForwardKeys, които показват, че има значително намаление от 52,3% на резервациите на полети от Китай до Тайланд в периода от 6 юли до 4 септември. Пътуванията на китайски туристи до страната по време на празниците в Китай, свързани със "Златната седмица", в периода до 8 октомври, ще намалеят с 27%.

Видеоклип, разпространен в социалните мрежи и показващ китайски турист, пострадал от действията на силите на сигурността на летището в Банкок, е поредната причина, провокирала спад на туристическите пристигания от Китай в  Тайланд. Видеото показва кратък сблъсък на туриста с тайландски охранител, който го плесва по лицето. Охранителят, който не е успял да сдържи реакцията си, беше уволнен заедно с двама старши служители на летището.

Заради посочените по-горе проблеми, които накърняват имиджа на Тайланд, Министерството на туризма и спорта понижи прогнозата си за броя на китайските туристи до края на годината на 5,1 млн., което е спад с 670 000 спрямо 2017 г.

Тъй като китайците са най-харчещата нация по време на пътуванията си в чужбина, този спад ще се отрази на туристическите приходи на Тайланд. Според тайландското туристическо министерство всеки китайски турист, посетил Тайланд през 2017 г., е похарчил средно по 1553 щатски долари. Това означава, че загубите на страната за тази година ще достигнат около 1,04 милиарда щатски долара. /infotourism.net

коментари

Добави своя коментар