Първият музей за дигитално изкуство отвори врати в Токио

  05 Юли 2018, 23:44     0
Първият изцяло дигитален музей в света отвори врати в японската столица Токио. Сградата съчетава елементи на арт галерия и увеселителен парк, пише Bloomberg. 
 
В същото време липсват някои от типичните характеристики на музейните експозиции, като информационните табели и предупрежденията към посетителите да не пипат експонатите.

Всъщност няма и експонати, или поне не в обичайната им форма. В MORI Building Digital Art Museum светлината и пространството представляват самото изкуство. 
 

снимка: Instagram
 
Посетителите се движат в лабиринт от множество празни и тъмни стаи, задействайки сензори, които активират над 50 различни калейдоскопични инсталации. Те се прожектират върху всяка повърхност от вътрешното пространство на музея, което е около 100 000 квадратни метра.

На практика, без светлините сградата би била просто една плетеница от мрачни стаи с черни стени и килими. 
 
"Всеки посетител може да изпита преживяването по свой собствен начин. Неслучайно експозицията е наречена Borderless ("Безгранично"), за да акцентира върху това как изкуството може да размива границите между възприятията на всеки отделен човек", казва директорът на музея Оу Сугияма. 
 
Благодарение на специалните технологии за проследяване на движенията на тялото, светлинното изкуство реагира на жестове и допир, давайки възможност на наблюдателите да си представят, че владеят най-различни "суперсили". 
 
"В навечерието на Олимпийските игри и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г. искахме да покажем на света нещо уникално и да направим нашия град още по-атрактивен", разкава Сугияма. 
 
снимка: Instagram
 
Една от стаите се казва "Гората на лампите". В нея има стотици осветителни тела, разположени на различна височина от огледалния под.

Когато посетителите влязат в нея, светлината започва да се разпространява от елемент върху елемент, като огън, и за кратко цялото помещение се обагря в един цвят. Ефирният музикален фон пък допринася за магическото усещане. 
 
Гостите могат да нарисуват и любимото си морско животно с обикновен молив върху хартия. Скиците се заснимат от специален скенер, който ги "изпраща" върху стената и те започват да плуват заедно с други водни обитатели, а при опит да бъдат уловени с ръка, се изплъзват като живи. 
 
снимка: Instagram
 
Сред дигиталните експонати има и такива, които са посветени на цикъла на живота. По коридорите между отделните стаи се появяват жаби, гущери и други животни. 
 
След емоционално изтощителната обиколка гостите на MORI Building Digital Art Museum могат да се насладят на чаения салон, който също предлага интересни преживявания. Срещу сумата от 500 йени (около 4,50 долара) можете да изпиете изкуството, на което сте се наслаждавали в музея.

Сервитьорът налива чая в чаша и от нея след секунди разцъфтява цвете, което продължава да променя цветовете и формата си, докато тя е пълна. 
 
снимка: Instagram
 
Единичното посещение на дигиталния музей струва 3200 йени (29 долара) за възрастни и 1000 йени (9 долара) за деца.    

коментари

Добави своя коментар