Пик дю Миди e най-високият планетариум

  04 Август 2018, 15:54     0

Той се издига на височина 2977 м и се намира близо до границата на Франция с Испания. Мястото е популярно не само заради прекрасната планинска гледка, но и заради обсерваторията, с която разполага, пише peika.bg.

Изграждането на Пик дю Миди започва през 1882 г. с частни средства, но в хода на строителството разходите нарастват неочаквано и в крайна сметка съоръжението се прехвърля на държавата.

През 60-те години е монтиран 1-метров телескоп, финансиран от НАСА, чрез който са правени снимки на повърхността на Луната в подготовката на мисиите „Аполо”.

57897

20 години по-късно, на мястото е монтиран двойно по-голям телескоп. Днес вече телескопите са четири, а други съоръжения се използват за изучаване на Слънцето и откриване на малки нови планети.

Резултат с изображение за Пик дю Миди

Днес мястото е популярна дестинация за туристите, в услуга на които тези дни бе открит и нов ресторант, обновени са и другите съоръжения. До мястото се стига с лифт, който  тръгва от Ла Монжи.

57900

Достигането до връхната точка не предлага само величествена гледка към околните върхове, но и това да се насладите на вкусна храна. Интересен факт е, че това е мястото, където се намира и най-високо разположеният планетариум в Европа.

57898

Билетите за възрастни струват по 40 евро, като в тази цена влиза превозът с лифта, свободно време горе и достъп до музеяБезплатен е достъпът до дългата 12 м наблюдателна площадка, издадена над върха, която дава възможност на посетителите да се почувстват в сърцето на планината.

Също така мястото е домакин и на различни събития като нощно посещение на определени дати и концерти.

коментари

Добави своя коментар