Подменят светлините на Летище Варна

  09 Февруари 2018, 17:17     0

„Фрапорт“ инвестира в ново светлинно оборудване за летище Варна и подмени цялостната система за контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и пистата, съобщи "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, пише investor.bg.

Концесионерът на летището припомни, че е наследил старата система, която бе на възраст между 40 и 50 години. Дейността по проекта за подмяна на светлините започна през 2014 г.

Очаква се новите светлини да подобрят безопасността на летището и бързината на реакцията при нужда от поправки и поддръжка – новата система е „умна“ и сигнализира при проблеми. 

Подменени са 124 светлини на подходите за излитане и кацане, както и регулаторите за интензитет и системата за дистанционно управление. Проектът е оценен на 2,92 млн. лева, а новото оборудване ще улесни полетите в периоди със занижена видимост.

„Някои от новите светлини са с височина близо 18 метра, а предишните не надвишаваха 8 метра“, обясни Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

В момента концесионерът провежда още два мащабни проекта на варненското летище – подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства и пълна реконструкция на пътеката за рулиране „Алфа“. Това е най-дългата и най-използваната пътека на летището. От хангара в момента се възползват двама наематели: българските компании Bulgarian Air Charter и Elektra Trans Global.

Подобренията на хангара до момента струват близо 590 хил. лева.

В съобщението се допълва, че за първите 10 години на концесията операторът на морските летища е инвестирал 350 млн. лева във Варна и Бургас, а до 2027 година се очакват инвестиции от още 256 млн. лева. 

коментари

Добави своя коментар